Tomatensoep met zoete aardappel

Tomatensoep met zoete aardappel

Tomatensoep met zoete aardappel

De soep der soepen is toch wel de tomatensoep. Deze soep is geliefd bij jong en oud. Zet 2 pannen soep naast elkaar waarvan er 1 tomatensoep is en de andere om het even welke, de tomaten soep zal het eerst op zijn.

Wanneer ik over de markt loop en zie dat er zoveel heerlijke tomaten liggen is de verleiding groot om een lekkere pan verse tomatensoep te maken. Behalve prei ui en bleekselderij bedacht ik me dat ik er ook een zoete aardappel in zou kunnen verwerken. Door de toevoeging van zoete aardappel was de soep na het pureren licht gebonden en het zure van de tomaten was iets afgevlakt.
Ik heb m de tweede dag samen met wat gehaktballetjes en een lekker stukje brood laten doorgaan voor een maaltijd soep. Ik heb geen klachten gehoord.

Verse tomaten

Tomaten barsten van de vitamine C , zink, calcium en ijzer, en vooral niet te vergeten lycopeen. Lycopeen biedt bescherming tegen kanker. Bij het koken van groente en fruit verliest het meestal een deel van de voedingsstoffen. Dit is niet zo bij de stof lycopeen in tomaat, juist bij gestoofde tomaten komt deze stof meer vrij en wordt makkelijker opgenomen. Door olijfolie toe te voegen wordt de opname nog beter. Dus gestoofde ofwel gekookte tomaten zijn nog gezonder dan rauwe tomaten.

Tomatensoep

  • 1 ½ kg tomaten
  • 1 zoete aardappel
  • 1 stronk prei
  • 2 uien
  • 2 stengels bleekselderij
  • scheutje olijfolie
  • takje rozemarijn
  • zout en peper

Was de tomaten en snij deze eenmaal doormidden, verwijder het groene kroontje. Was de prei en de bleekselderij en snij deze in grove stukken. Maak de ui schoon en snij ook deze in grove stukken. Schil de aardappel snij deze in grove stukken. Verwarm de olijfolie in een royale pan en smoor hierin de ui kort. Voeg de rest van de groenten toe. Ris de naaldjes van het takje rozemarijnen en voeg deze samen met ongeveer een halve liter water toe. Kook de soep in 20-30 minuten gaar. Doe de soep in gedeeltes in de blender en blender deze tot een mooie gladde soep. Doe eventueel nog wat water bij de soep als je deze te dik vind en breng de soep op smaak met peper, zout en eventueel een bouillon blokje.

Tafel lekker


Deel: "Tomatensoep met zoete aardappel" met je culinaire vrienden

Vond je dit artikel interessant? Laat het je vrienden ook weten. Je kunt het rechtstreeks met ze delen met behulp van onderstaande buttons. Heb je suggesties of vragen? Laat het ons weten via het formulier onder deze pagina. Wil je meer weten over dit onderwerp? Gebruik de groene buttons om meer te lezen over dit culinaire onderwerp.Connie Derks

Connie Derks

Bakken zit me in het bloed, ik werk als banketbakker en thuis ben ik veel in mijn keuken te vinden om daar de lekkerste baksels en gerechten te bereiden.

Je las: Tomatensoep met zoete aardappel. Lees ook:

Geen reacties

Schrijf een reactie
Nog geen reacties Je kunt de eerste zijn om te reageren op dit bericht!

Schrijf een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd*

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...

No Trackbacks.