Pastasaus van verse tomaten

Pastasaus van verse tomaten

Een snelle pastasaus voor de a la minute keuken maak je misschien met bliktomaatjes. Een pastasaus van verse tomaten geeft je echter veel meer voldoening. Dit is gewoon simpel pastasaus maken van verse tomaatjes. Kies voor een echte smaakvolle tomaat en zorg voor de juiste verhouding in kruiden, suiker en tomatenpuree. Zo maak je de pastasaus zoals alleen mamma dat kan! Of pappa natuurlijk. 

  • 1 1/2 kilo grote en goed rijpe tomaten
  • 1 eetlepel olie
  • 1 gesnipperde ui
  • 2 uitgeperste teentjes knoflook
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 theelepel suiker
  • zout en peper

Snijd in de onderkant van elke tomaat een kruisje. Leg de tomaten 2 minuten in kokend water; haal ze er met een tang weer uit en laat ze uitlekken. Pel de schil; begin bij het kruisje. Snijd de tomaten in blokjes.

Verhit de olie in een middelgrote pan. Voeg de ui toe; op middelhoog vuur 3 minuten roeren tot de ui zacht is. Knoflook toevoegen en 1 minuut bakken. Tomaat, oregano, tomatenpuree en suiker toevoegen.

Aan de kook brengen, op laag vuur saus zonder deksel 15 minuten zachtjes laten koken tot de saus iets ingedikt is.

Breng op smaak met zout en peper.

Bewaren:

Deze saus kunt u 2 dagen, afgedekt, bewaren in de koelkast. Als u de saus invriest kunt u deze ca. 2 maanden bewaren.

Tip

Deze saus is ook heel geschikt als pizzasaus of serveer deze tomatensaus eens bij gebraden rundvlees of lamsschnitzel.

 

Tijmen Stomphorst

Tijmen Stomphorst

Eigenaar en initiatiefnemer van Lekker Tafelen. Enthousiast over verse lokale producten. Ze zijn een perfecte basis om gezond, verrassend en gevarieerd te koken en/of te bakken. Motto: Denk na over wat je eet, verdiep je in de herkomst en bereid je eten met passie en liefde.



32 comments

Schrijf een reactie
  1. alfonso
    alfonso 8 januari, 2016, 16:23

    zo die ik het al jaren,maar dan met rundergehakt en pesto
    harstikke lekker en gezond

    Reply this comment
  2. Kok
    Kok 19 december, 2015, 06:22

    Misschien een domme vraag maar moet je er ook water bij toevoegen als je de pastasaus laat koken ??? Ik bedoel dus nadat je de ui hebt laten koken en knoflook/ kruiden, en de tomaatjes in blokjes hebt gesneden en toegevoegd moet je dan nog water toevoegen?? Waar komt de saus vandaan vraag ik me heel erg af! Ik wil deze saus ook heel graag maken

    Reply this comment
    • Lekker Tafelen
      Lekker Tafelen 19 december, 2015, 22:21

      Probeer het gerust Kok… water hoeft hier echt niet bij. De saus komt letterlijk uit de tomaat zelf. Mocht je achteraf toch willen verdunnen (ik zeg niet doen 😉 ) gebruik dan vooral geen water maar wat groentebouillon.

      Reply this comment
  3. Geiske
    Geiske 13 december, 2015, 18:58

    Mmm lijkt me lekker, ga het gelijk klaar maken voor morgen op brood.
    Een bedankje voor de voor de fijne werkbeschrijving.
    Alvast fijne feestdagen.
    Geiske

    Reply this comment
  4. Sylvia
    Sylvia 2 september, 2015, 09:49

    Voor hoeveel personen is dit? Ik wil graag saus maken en dan invriezen, zodat ik ondanks dat ik vaak druk ben toch verse pastasaus heb!

    Reply this comment
    • Lekker Tafelen
      Lekker Tafelen 2 september, 2015, 11:10

      Deze pastasaus van verse tomaten is voor 4 tot 6 personen Sylvia. Invriezen is natuurlijk een prima idee in de zomer. Tomaten kun je dan aanschaffen voor weinig geld. Ons advies is om het recept minimaal te verdubbelen.

      Reply this comment
  5. lexywoters
    lexywoters 13 juli, 2015, 16:17

    Ik heb deze saus met een italiaans kruidenpakketje al meegebakken en zonder suiker gedaan…hij is om te smullen zo lekker…
    Kruidenpakketje is van de albert heijn maar kun je ook zelf uit eigen tuin halen als je die hebt…(thijm, salie, oregano, rozemarijn en basilicum)

    Reply this comment
  6. Alexandra
    Alexandra 24 juni, 2015, 20:37

    de saus wordt minder zuur en zoeter door een stukje wortel fijngesneden mee te bakken, en ook door het langer te laten sudderen (italiaanse tip)

    Reply this comment
    • Lekker Tafelen
      Lekker Tafelen 25 juni, 2015, 05:23

      Dankje Alexandra, leuk dat iedereen er zo een eigen invulling aan geeft!

      Reply this comment
      • Lydia
        Lydia 7 juli, 2015, 15:37

        Even serieus suiker erin??
        Waarom, nergens voor nodig.
        Mensen alsjeblieft verban die suikers, smaakt zonder net zo lekker.

        Reply this comment
        • Lekker Tafelen
          Lekker Tafelen 8 juli, 2015, 00:16

          Waarom verbannen Lydia? Dat een pastasaus zonder kan zijn we eens en dat suiker minder moet, zijn we ook eens, maar verbannen?

          Reply this comment
  7. Marjo
    Marjo 24 juni, 2015, 14:56

    Had tomaten over. Net de saus gemaakt. Heerlijk! Vanaf nu verse tomatensaus
    Beestje basilicum en Italiaanse kruiden erbij…jammie

    Reply this comment
  8. Daantje
    Daantje 18 juni, 2015, 12:33

    Wij vonden de saus heerlijk! Een beetje aangepast met wat extra kruiden
    Mijn kinderen aten nooit hun pasta op maar nu hebben ze er heerlijk van gegeten!
    Goed recept zeker met kinderen die niet van heel pittig houden!

    Reply this comment
    • Lekker Tafelen
      Lekker Tafelen 18 juni, 2015, 12:36

      Leuk om te horen Daantje, die ervaring heb ik ook met kinderen. Pure smaken doen het goed! En dubbel leuk om te horen dat je zelf met de kruiden in de weer geweest bent. Alle recepturen zijn altijd weer naar eigen hand te zetten. Helemaal leuk!

      Reply this comment
  9. melk
    melk 3 april, 2015, 15:12

    ik gebruik altijd kurkuma en peper in mijn pastasaus en op het laatst wat basilicum erbij heerlijk!!!! en gezond!

    Reply this comment
  10. Kim
    Kim 2 januari, 2015, 18:06

    Ik heb vandaag deze pastasaus gemaakt precies zoals beschreven. Helaas zat er geen reuk of smaak aan :-( daarnaast was het ondanks de suiker te zuur. Niet voor herhaling vatbaar wat mij betreft

    Reply this comment
  11. Linda
    Linda 12 december, 2014, 19:56

    Ik heb vandaag voor het eerst zelf pastasaus gemaakt omdat ik wil gaan koken met zo weinig mogelijk e nummers. Ik heb hem gemaakt volgens bovenstaand recept en er aan het einde nog wat verse basilicum aan toegevoegd. Was lekker!

    Reply this comment
  12. MXMasterNL
    MXMasterNL 18 oktober, 2014, 14:59

    Gebruik al jaren Italiaanse tomaten uit blik voor mijn Pomodoro(Basissaus) en Passata. Sinds kort ook met San Marzano tomaten uit blik. Toch is dit zo’n lekker recept dat ik dacht: “We proberen het maar weer eens..” Echt goede Nederlandse tomaten gebruikt (Tasty Tom’s). Het eindresultaat smaakt op zijn best beter dan de basissauzen die ik in het verleden zelf met verse Nederlandse tomaten heb gemaakt, maar het blijft veel te zuur, te weinig zoet en de consistentie is te grof door het onrijpe vruchtvlees. (Omdat deze “verse” tomaten te groen geplukt worden.) Al met al een leuk recept, maar wil je zelf echt lekkere pasta saus gebruiken, gebruik dan goede kwaliteit tomaten uit blik. Wil je de tomaten uit blik ook kunnen “vertrouwen” zoals de auteur van het recept hierboven? Koop dan (biologische) San Marzano tomaten D.O.P.

    Reply this comment
  13. Tineke Suanet
    Tineke Suanet 7 oktober, 2013, 09:21

    Komt goed van pas, ik heb erg veel tomaten uit eigen tuin en door de saus in te vriezen heb ik er veel langer een lekkernij van, bedankt

    Reply this comment
  14. Marloes
    Marloes 18 september, 2013, 13:04

    Voor hoeveel personen is dit? Ik moet voor 7 man koken vanavond 😉

    Reply this comment
  15. g
    g 24 februari, 2013, 14:42

    op deze manier maak ik ook altijd de sauzen voor de pasta,
    en natuurlijk wanneer je niet altijd zoveel tijd hebt,heb ik altijd wel pasta sauzen in de kast,als reserve.
    maar meestal sta ik lekker vroeg in de keuken,met tomaten,uien,oregano,meestal uit een potje,basilicum,gedroogd,en ook als extra wat extra tomaten puree,suiker,beetje azijn,voor het zure,of wat citroen,dat voeg je het laatste toe.
    de pasta is zo gekookt,en dan een lekkere frisse groene salade.
    en niet te vergeten de strooi kaas,heerlijk.

    Reply this comment
  16. p.overbeeke
    p.overbeeke 8 september, 2012, 20:58

    geachte heer,
    was op zoek naar visrecepten,ingetoetst en daar kwam ik o.a.
    op uw site terecht,vind het een leuke site,nieuwsbrief aangevraagd en op favorieten gezet, zal er veel gebruik van maken ,veelsucces en groeten uit amsterdam.

    Reply this comment
  17. Susan
    Susan 11 augustus, 2012, 17:29

    Wat bedoel je met tomaten puree? is dat uit een blikje?

    Reply this comment
    • Lekker Tafelen (Tijmen)
      Lekker Tafelen (Tijmen) 11 augustus, 2012, 23:02

      Inderdaad, een blikje tomatenpuree geeft een frisse, intense smaak mee aan je tomatensaus. De tomatenpuree is altijd een beetje zurig, wanneer je dit eerst even aanbakt in een pan ontzuur je de tomatenpuree maar geeft deze wel z’n kracht aan je saus.

      Reply this comment
  18. ybobrunt
    ybobrunt 2 juni, 2012, 22:01

    ik heb de lekkere pastasaus gemaakt voor mijn kinderen.
    ze vonden het heerlijk!
    ik ga het nu vaaker maken.en ook veel mensende tip geven om de pastasaus te maken

    Reply this comment

Schrijf een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd*