Tiroler Gröstl: Comfort food uit de bergen – Tiroler Gröstl is een traditioneel Oostenrijkse recept dat – zoals de naam al suggereert – uit de regio van Tirol komt.
Het is een voedzame maaltijd, en dat komt goed uit als je hard aan het werk bent of de hele middag nog moet skiën of wandelen. Als je dit jaar niet op wintersport gaat hoef je deze typische skigerechten toch niet te missen.
Met dit recept haal je het wintersportgevoel gewoon in eigen huis.
Eigenlijk is Tiroler Gröstl ontstaan door koks van de gasthoven die steeds teveel eten maakten. Eens in de zoveel dagen maakten dan deze koks met de restjes, het avondeten voor het personeel. Zo ontstond Tiroler Gröstl! Maar zoals dat vaak gaat: kliekjes zijn soms zo lekker dat ze uitgroeien tot een hele nieuwe – smakelijke – maaltijd.
Wat een voedzame maaltijd nodig heeft, vind je in Tiroler Gröstl. Aardappelen, spek, rosbief, eieren. Dit is echt lekker eten, maar de verse groenten ontbreken in dit gerecht. Je kunt vrij eenvoudig groenten toevoegen in het gerecht, maar dat zou zonde zijn van deze klassieke versie. In plaats daarvan kun je de Tiroler Gröstl ook serveren met een verse (winterse) salade.
Tiroler Gröstl
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 ui gesnipperd
- 750 gr vastkokende aardappels
- 350 gr gerookt spek
- 350 gr gebraden varkensrosbief
- 2 el marjolein
- peper en zout
- 4 eieren
- 4 el gehakte peterselie
- 2 el reuzel of boter
- 1 el komijn
- 2 teentjes knoflook geperst
- 2 eetlepels (bak)boter
Bereidingswijze van dit recept
Tiroler Gröstl maak je zo:
Stoom of kook de aardappels gaar en snijd ze als ze afgekoeld zijn in schijfjes. Snipper de ui en pers de knoflook. Snijd het varkensvlees en gerookt spek in dobbelsteentjes. Verwarm een beetje boter in een ruime pan en bak de schijfjes aardappel onder voortdurend roeren. Breng op smaak met wat zout en doe – als je het voorhanden hebt – de reuzel erbij om een betere smaak te verkrijgen. Anders voeg je nog wat boter toe.
Het gerookte spek en vlees mag nu bij de aardappels. Laat dit even krokant bakken. Nu mag de komijn, marjolein en geperste knoflook erbij. Voeg als laatste nog de gesnipperde ui en peterselie toe.
In een andere pan bak je ondertussen een spiegelei dat je op smaak brengt met een beetje peper.
Dit gerecht wordt opgediend in kleine eenpersoons pannetjes. Je verdeelt het aardappel-vleesmengsel hierin en leg het spiegelei erboven op.
Tiroler Gröstl is lekker met een frisse salade erbij.
Tafel lekker !!
Vanwege de Corona-crisis zit Oostenrijk er dit jaar helaas niet in.
We doen dus deze Kerst hier maar een Oostenrijks rondje met o.a Schnitzel, Tiroler Gröstl en Rettichsalat (met wat extra geraspte wortel en rode kool erin). Uiteraard een mooie DAC erbij.
Mogelijkheden genoeg ?
Nog lekkerder als je de komijn vervangt door karwijzaad
Ik doe het altijd half-half, het beste van beiden en zelden teveel…