TexMex Mangosalsa – Een inkijkje in het kookboek van Jonas Cramby, TexMex.
Het recept voor deze Texmex mangosalsa komt uit het boek TexMex, dat de Zweed Jonas Cramby schreef. Deze zoetige, fruitige salsa van mango en habanero peper heb ik, zoals door Jonas Cramby wordt aangeraden, gecombineerd met de vleesschotel “Carnita”. Carnita betekent: kleine stukjes vlees. De combinatie Carnita- mangosalsa is een absolute aanrader voor mensen die van de TexMex keuken houden. Nooit meer salsa uit flesjes of potjes, kruidenmengsels uit pakjes of zakjes; weg ermee! Zoals Jonas Cramby het maakt, zo hoort Texmex te smaken!
De mangosalsa past overigens ook prima bij vis en schaaldieren. De combinatie met de carnita (in een taco) is maar een voorbeeld om je in een indruk te geven van het kookboek TexMex. En- heel belangrijk- vegetariërs moeten zich niet tegen laten houden door het noemen van dit vleesgerecht. Deze mangosalsa is namelijk zó lekker, daar vind je als vegetariër ook een toepassing voor!
Een lesje pepers:
“Wat is een habanero peper?!”, zul je misschien denken. Ik heb dat zelf ooit ook eens moeten uitzoeken. Een habanero peper of chili is een zeer scherpe peper met een fruitige smaak. In Mexico hebben ze er diverse soorten van, variërend in kleur en pittigheid. Helaas kunnen wij in Nederland, voor zover ik weet, geen habanero’s in de winkel kopen. Ze zijn wel (per kilo!) te bestellen via de website http://www.westlandpeppers.com/. De habanero lijkt wel wat op de Madame Jeanette peper van de zelfde familie: Capsicum Chinense. De Madame Jeanette is ook een zeer hete, fruitige peper, die we gelukkig wel kunnen kopen in toko’s en goed gesorteerde supermarkten. (Lekker in een roti met kip!) Ik gebruikte daarom een (gedeelte) van een gele Madame Jeanette in dit recept. De mango heb ik deze keer niet in piepkleine blokjes gesneden, zoals je op de foto kunt zien, maar de chili kan je beter wel heel fijn snipperen! Mensen die al vaker met een Madame Jeanette gewerkt hebben, weten het: Het is oppassen geblazen! Niet in je ogen wrijven als je net zo’n pepertje gesneden hebt. Niet in je oor of neus pulken en mannen die toevallig moeten plassen, zijn ook gewaarschuwd! Nog één ding, voor je aan dit recept begint: De Madame Jeanette wordt nogal eens verward met de adjuma peper. Dit is ook een scherpe (Surinaamse) peper van de zelfde familie, maar deze peper mist het fruitige aroma van de Madame Jeanette en de habanero. Daarom de chilipepers v.l.n.r. Habanero- Madame Jeanette- Adjuma
Mango; exotisch fruit waar je geen genoeg van krijgt
Mango is fruit waar echt je nooit genoeg van krijgt. Ontdek hier de allerhandigste tips en lekkerste recepten met dit exotische fruit.
Zo maak je een echte TexMex mangosalsa voor 4 personen:
- 2 mango’s
- ½ rode ui
- ½ bosje koriander
- 1-2 el uitgeperste limoen
- ½ -1 habanero-chilipeper of gele Mme. Jeanette
- ½ tl zout
Snijd de ingrediënten fijn en meng alles in een schaal door elkaar. (Snijd de mango desgewenst in nog kleinere blokjes dan ik gedaan heb.) Serveer de salsa koud.
That’s it- it’s delicioso!
superlekker, net gemaakt. Had uit de toko een ‘surinaamse’ peper mee naar huis. Ik denk dat het een scotch bonnet is, maar ben niet zeker. Alleszins proefde ik goed het citrusachtige. Opletten inderdaad met de peper, want kan vlug TE pikant worden voor veel mensen. Dus echt maar een klein beetje gebruiken en zeker niet de pitjes.
@combek; Fijn om te lezen dat de mangosalsa zo beviel, wij zijn er ook dol op. De pitjes van de peper -zo heb ik me laten vertellen- zijn niet zo goed voor je darmen. De hitte van de peper (Capsaïcine ) zit vooral in de zaadlijsten.Hoewel, en nu wordt het leuk..bij de jalapeño peper schijnt het weer anders te werken.
De echte madame jeanette, zover die bestaat, is al vaak in de winkel vervangen door een ”gewone” gele habanero. In de praktijk zijn er namelijk ontzettend veel soorten capsicum chinense waartoe de madame jeanette, adjoema ook toe behoren. Allemaal met hun eigen smaak en heetheid.