Tapenade is een pasta van olijven die met verschillende ingrediënten op smaak gebracht wordt. Je kunt een tapenade kant en klaar kopen in de supermarkt. Ook kaaswinkels en delicatessenzaken bieden je diverse soorten tapenade aan. Maar waarom maak je de tapenade niet eens zelf? Het is erg eenvoudig en als je het eens gedaan hebt ga je vanzelf op je eigen manier variëren. Zo bepaal je wat je zelf echt lekker vindt.
-
2 eetlepels kappertjes, afgespoeld
- 200 gram zwarte olijven, zonder pit
- 4 ansjovisfilets (uit blik), in reepjes
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 1/2 eetlepel verse tijmblaadjes of 1 theelepel gedroogd
- versgemalen zwarte peper
- sap van 1/2 citroen
- ca. 1 dl. olijfolie extra vièrge
Pureer voor de tapenade de kappertjes met de olijven, de ansjovis, de knoflook, de tijmblaadjes, peper en het citroensap in de keukenmachine tot een grove pasta. Niet te lang draaien, het hoeft geen pap te worden. Voeg, terwijl de machine draait, in een dun straaltje zo veel olijfolie tot dat een smeerbare pasta ontstaat.
Laat de tapenade minstens een uur staan zodat de smaak zich optimaal kan ontwikkelen. Serveer dan met warm brood.
Tip: De tapenade kun je ook prima gebruiken als smaakmaker bij belegde broodjes of sandwich.
Vervang de olijfolie eens door gesmolten boter. Laat daarna opstijven in de koelkast en je hebt een heerlijke tapenade boter om op een malse steak te serveren.
Keuken: Italië