Streusel kuchen met zomerfruit – Streusel kuchen is een plaatgebak gemaakt van een luxe gistdeeg en wordt rijkelijk bestrooid met boterkruimels. Je ziet ze ook vaak gevuld met pudding, kwark of vruchten. Streusel kuchen is een in Duitsland er populair gebak en daar dan ook makkelijk verkrijgbaar. Het is een ideale manier om al het verse zomerfruit te verwerken. Want wanneer er bijvoorbeeld kersen of pruimen zijn, zijn er ook meteen veel kersen of pruimen, en om die nu allemaal uit het vuistje te eten is wel wat veel van het goede. Inmaken of invriezen is ook een optie, maar vers in gebak verwerken is toch ook wel erg lekker.
Oorspronkelijk wordt de koek op een bakplaat gebakken en in stukken gesneden. Dit recept is voor 20 stukken wat best veel is. Wil je wat minder, neem dan de helft van het recept en maak het in een springvorm.
Kersen; Koop dit fruit direct bij de teler
Kersen eten is feest, of je dat nu bij de lokale teler doet of thuis. Ontdek hier alles over die (Hollandse) kersen. Uiteraard met recepten.
Streusel kuchen met zomerfruit
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram bloem + 300 gram bloem
- 100 gram suiker + 150 gram suiker
- 300 gram melk
- 100 gram olie
- 40 gram vers gist
- 10 gram zout
- 30 gram vanillesuiker
- 150 gram boter
Bereidingswijze van dit recept
Voor het gistdeeg
- 500 gram bloem
- 100 gram suiker
- 250 -300 gram melk
- 100 gram olie
- 40 gram verse gist
- 10 gram zout
Meng in een grote kom de bloem, suiker en het zout. Voeg er de olie en 250 gram melk aan toe, meng dit met de kneedhaken van je mixer door elkaar en voeg de gist toe. Kneed alles tot een soepel deeg en voeg eventueel nog wat melk toe. Haal het deeg uit de kom en kneed nog even met de handen na. Leg het deeg terug in de kom en dek af met folie. Laat het nu ongeveer een half uur rusten.
Voor het streusel
- 300 gram bloem
- 150 gram suiker
- 30 gram vanillesuiker
- 150 gram boter
Meng met de mixer de boter met suiker en vanillesuiker kort door elkaar. Voeg de bloem toe en mix tot er kruimels ontstaan. Zet weg voor later gebruik.
Voor de vulling heb je ongeveer 1 kg fruit nodig. Welk fruit je neemt, is aan jou, neem wat je lekker vind. Erg geschikt hiervoor zijn kersen, pruimen, appels, abrikozen, perzik, nectarine of rode bessen of rabarber gemengd met appelstukjes.
Als het deeg in volume verdubbeld is, neem je het uit de kom en duw je alle lucht eruit. Vouw het deeg 2 keer op in een vierkant en leg opzij. Bekleed een bakplaat of springvorm met bakpapier. Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
Druppel wat olie op je werkvlak en duw met je handen het deeg uit tot een vierkant, wanneer het bijna past leg je het deeg op het bakpapier en duw je het helemaal tot de rand van de vorm. Laat dit een kwartiertje rijzen. Verdeel eerst het fruit en daarna de kruimels erover en bak ongeveer 20-30 minuten tot de koek gaar is en een mooie goudbruine kleur heeft. De oventijd is erg afhankelijk van de oven en van de dikte van je koek dus moeilijk aan te geven. Laat de koek afkoelen en snij deze in stukken.
Tafel lekker !!
Hallo, die 400 gram verse gist in de ingrediëntenlijst is best wel veel
Sorry… typefoutje Ernst. Gelukkig stond eronder wat het wel moet zijn ?