Toen ik bij een fruitboerderij dat grote bord “stoofpeertjes te koop” zag staan besloot ik een flinke zak te gaan halen. Geholpen door een leuke boeren jongen bracht me dit op het volgende idee:
- 1 kilo stoofpeertjes
- 1 1/2 deciliter rode bessensap
- 3 deciliter witte wijn
- 1 eetlepel vanille suiker
- 1 kaneelstokje
- 100 gram honing
- 1/2 citroen
- bruine suiker
- 2 1/2 deciliter boerenjongens
Schil de stoofpeertjes, halveer ze en verwijder de klokhuizen. Doe de peren in een grote pan en voeg er de wijn, de bessensap, de vanille suiker, de honing, de 1/2 citroen, de boerenjongens en het kaneelstokje aan toe. Breng het geheel aan de kook en zet het vuur laag. Laat de peertjes in ca. 2 1/2 uur gaar stoven. Voeg eventueel wat bruine suiker (naar smaak) toe. Zet ze koel weg en serveer de stoofpeertjes de volgende dag.