Stoofpeertjes in glühwein – Ruikt u het nog in gedachten? Die heerlijke geur van kruidige stoofpeertjes? Zo wanneer het seizoen daarvoor aanbreekt, laat mijn groenteman, heel slim van hem, stoofpeertjes op een zacht vuurtje op de toonbank pruttelen. Nog ruim voordat je langs de winkel wandelt, loopt het water je in de mond. Zo gaat dat: daar valt niets tegen te doen. Zelf stoofpeertjes maken vergt eigenlijk alleen wat geduld, meer niet. De beloning komt vanzelf, in korte tijd geurt je hele huis naar (winterse) gezelligheid en je krijgt vanzelf zin om er iets lekkers bij te koken! Oorspronkelijk wordt dit bijgerecht met rode bessensap gemaakt. Ik kan je vertellen dat stoofpeertjes in glühwein nóg lekkerder is.
Stoofperen; De heerlijke smaak van herfst en winter
Tien recepten met stoofperen in de hoofdrol. Van pure nostalgie tot modernere varianten. Heb jij al eens een koek gevuld met stoofperen? Ontdek het hier.
Stoofpeertjes in glühwein
Print receptIngrediënten voor dit recept
- +/- 500 gram stoofpeertjes (liefst Gieser Wildeman)
- 1 fles Glühwein (of een fles wijn met 25 gram suiker, 10 kruidnagels en een schijfje sinaasappel)
- 1 stokje kaneel
- 1 citroen (liefst biologisch)
- nog een paar scheppen suiker naar smaak
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je stoofpeertje in glühwein:
Het mooiste is het om de peertjes te schillen en heel te laten, met het steeltje er nog aan. Schil ze dus met een dunschiller, zet ze in een pan met de glühwein of het alternatief, de kaneel en suiker. Snijd een paar dunne schilletjes van de citroen en voeg een kneepje citroensap toe. Gebruik geen aluminium pan! Dat tast de smaak aan.
Laat twee uur zachtjes pruttelen met de deksel dicht, anders verdampt alles te veel. Af en toe moet je de peertjes even omkeren, want de peertjes moeten wel overal even gaar en rood worden. Doe dat voorzichtig met een houten lepel, je wilt ze wel heel laten.
Serveer dit gestoofde fruit op kamertemperatuur of lauwwarm.
Een paar tips: Het overgebleven vocht kun je verder inkoken tot een siroop. Heerlijk over ijs of door de vla! Liever geen alcohol? Gebruik dan een flesje bessensap, voeg nog evenveel water en misschien wat meer suiker toe.
Tafel lekker !!
als je gluhwein kookt verdampt de alcohol ,dus dan hoef je toch geen bessensap te gebruiken ?
Wel voor de smaak Wies
Leuk dat je het deelt Isabelle….. Je kunt heel goed kiezen voor een recept zonder alcohol. Bessensap is de meest gebruikte, maar er is nog veel meer mogelijk. Wat de suddertijd betreft staat er 2 uur in het recept. De gieser wildeman peertjes worden over het algemeen beter rood. Je hoeft dan geen perenrood suiker te gebruiken. Wat ons betreft is het hoe puurder hoe beter ?
Ik heb dit recept gister gemaakt, geen citroen schil erin gedaan. Dan de variant zonder alcohol. Had alleen de blauwe bessensap genomen. Kan ook krijg je paars rode kleur. Volgende keer de rode bessensap uitproberen en nog wat langer sudderen dan 1 uur. Dat staat er niet in dus dat is beetje gokken. Had buitenkant mooi van kleur en binnenkant nog eigen kleur van de peer. Smaakte goed. Oh ja perenrood suiker is ook goed om de kleur te behouden.