Stokbrood met kaas en ui tover je zo uit je eigen oven

Stokbrood met kaas en ui tover je zo uit je eigen oven

Stokbrood met kaas en ui tover ze je zo uit je eigen oven

We kennen ze allemaal wel de stokbroden met kaas en ui. Erg lekker bij de soep, lunch of bij de borrel. Met een klein beetje moeite tover jij ze met dit recept uit je eigen oven. We maken er gelijk 4 zodat je ook zeker genoeg hebt want ze zijn zo lekker dat ze snel op zullen zijn. Vind je het toch een beetje veel? Als je de stokbroden niet te donker bakt zijn ze ideaal om in te vriezen. Bak ze dan bij gebruik 10 minuten in een hete oven en ze zijn als vers.

Veel speciale ingrediënten heb je er niet voor nodig, kaas en ui hebben we denk ik allemaal wel in huis. Oké de gist moet je misschien gaan halen maar tegenwoordig heeft bijna iedere supermarkt deze in het koelvak en ook bij de bakker of de molenaar kun je verse gist kopen. Gebruik je liever droge gist deel het gewicht dan door 3 en rond dan af naar boven, dat zou in dit recept neer komen op 9 gram. Wanneer je liever alleen witte bloem gebruikt omdat je geen volkoren meel in huis hebt kan dit ook, gebruik dan wel een beetje minder water. Maar juist het lichte bruine maakt dat deze broden net dat beetje extra hebben.

  • 400 gram patentbloem
  • 100 gram volkorenmeel
  • 10 gram zout
  • 25 gram verse gist
  • 30 gram roomboter

  • 330 gram water
  • 1 theelepel gedroogde provinciaalse kruiden
  • 300 gram ui
  • 250 gram jong belegen Goudse kaas
  • zout/peper

Meng de bloem met het meel en maak er een berg van op je tafel. Maak een kuil in je berg en leg hier je gist in. Aan de buitenzijde leg je het zout, de kruiden en de boter. Schenk het lauwwarme water in je kuil en los de gist hierin op. Werk nu met je hand steeds meer meel bij je water totdat alles grof door elkaar zit. Kneed nu ongeveer 10-15 minuten goed door totdat je een mooi soepel deeg hebt. Wanneer je met een mixer met kneedhaken werkt of met een keukenmachine, doe er dan eerst het meel/bloemmengsel in voeg het water en de gist toe, en als het water geabsorbeerd is de boter de kruiden en het zout. Ook hier geldt 10 minuten kneden tot een mooi soepel deeg.

Leg het deeg in een, met olie ingevette, ruime kom en dek het af met huishoudfolie. Zet ongeveer 2 uur weg op een warme plaats totdat het deeg zich verdubbeld heeft.

Rasp de kaas grof en snijd de uien in halve ringen.

Druk de lucht uit het deeg en verdeel het in 4 gelijke stukken. Maak de stukken plat en rol ze op. Als je de laatste opgerold hebt begin je weer bij de eerste en rolt deze dan voorzichtig uit tot de gewenste lengte. Wanneer je dit in etappes doet zal het deeg beter meewerken en zich makkelijker uit laten rollen. Leg de stokbroden per 2 op een bakplaat bekleed met bakpapier. Heb je maar 1 bakplaat leg dan de andere op het rooster met dubbel bakpapier. Laat het deeg 5-10 minuten tot rust komen en snij het dan royaal in met een scherp mesje. Klap de zijkanten een beetje weg en vul de broden met de ui. Strooi er wat zout en peper over en strooi er dan de geraspte kaas overheen. Zet warm weg en laat nog ongeveer een uur rijzen.

Kaas-uien stokbrood

Verwarm de oven voor op 220 graden en bak de stokbroden 20 minuten tot ze een mooi kleurtje hebben en gaar zijn.

Tafel lekker !

Kaas-uien stokbrood


Meer over vergelijkbare onderwerpen
broodhartigkaaskokenmetkaasuien
Connie Derks

Connie Derks

Bakken zit me in het bloed, ik werk als banketbakker en thuis ben ik veel in mijn keuken te vinden om daar de lekkerste baksels en gerechten te bereiden.

Geen reacties

Schrijf een reactie
Nog geen reacties Jet kunt de eerste zijn om te reageren op dit bericht!

Schrijf een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd*