Stifado (Griekse stoofschotel)

Line hoogte+- ALettergrootte+- Print deze pagina
Stifado (Griekse stoofschotel)

Financieel is het misschien slecht in Griekenland, maar koken kunnen die Grieken wel! Verwen je tafelgenoten eens met deze authentieke Griekse stoofschotel. Lekker met een Griekse boeren salade.

  • 750 gram sucadelappen of riblappen
  • 750 gram uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 blikjes gepelde tomaten (800 grams)
  • 2 laurierblaadjes
  • 3/4 theelepel gemalen piment
  • 1 kaneelstokje
  • 2 eetlepels rode wijn-azijn
  • 1.5 dl (150 ml) rode wijn
  • 1 dl (100 ml) olijfolie
  • 1 theelepel honing
  • zout, zwarte peper

Snijd het vlees in grote dobbelstenen, de uien in kleine stukjes, en de knoflook in dunne plakjes. Bak de uien in een aparte koekenpan op laag vuur gedurende ongeveer 15 minuten.
Verhit de olie in een zware braadpan en bak het vlees rondom bruin. Strooi er wat zout en peper over. Bak de knoflook heel kort mee en voeg de tomaten en specerijen toe Bak alles circa 1 minuut al roerend op halfhoog vuur.
Doe de azijn, wijn, honing en 1.5 dl (150 ml) water in de pan en breng alles aan de kook. Stoof het gerecht (af en toe roeren) met het deksel op de pan in 2 uur op laag vuur gaar. Controleer af en toe of er nog genoeg water is.
Doe dan de uien er bij en laat het nog 3 kwartier sudderen, weer af en toe roeren.

Zoek je een voorafje? Serveer dan de Grieks gemarineerde champignons


4 Reacties

  1. m.kolk 09:28, sep 16, 2013

    Lijkt mij lekker en ga het proberen maar….
    In Griekenland gebruiken ze kleine uien en dat wil ik ook graag proberen maar welke zijn dat en waar koop je die.
    Alvast bedankt voor de reactie..

    Gr. M.kolk

    Reageer op deze reactie
    • Lekker Tafelen Auteur 12:58, sep 16, 2013

      In de Griekse keuken worden inderdaad kleine uien gebruikt. Neem hiervoor gewoon een kleine gele ui of sjalotjes.

      Reageer op deze reactie
    • anneke 19:32, jan 22, 2014

      Ik maak vaak stifado en ik gebruik dan kleine uitjes, ik koop deze bij de Turkse- of Marokkaans winkel.
      Hier koop ik ook makarnasi dit is de Turkse naam het zijn pastakorrels (lijken op rijstkorrels) wordt altijd in Griekenland bij de stifado geserveerd.
      Ik heb heel vaak veel succes bij mijn gasten.
      Groetjes Anneke Bunning

      Reageer op deze reactie
      • Jolan de Bruin 16:20, mrt 05, 2014

        Bij staat de stifado op zacht vuur te stoven. Het ruikt heerlijk. Ik zocht het recept op het internet, jaren geleden waren we in Griekenland in Parga en aten het op een heel klein pleintje, mooie herinneringen.

        Reageer op deze reactie

Reageer

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Hoofdgerechten

Crema Catalana, een klein zoetje om je maaltijd af te sluiten

Crema Catalana, een klein zoetje om je maaltijd af te sluiten   1

Crema Catalana, een klein zoetje om je maaltijd af te sluiten Aan het eind van een heerlijke avond tafelen is een klein zoet toetje de perfecte afsluiter. En als je hem [...]

GRATIS VERSMAGAZINE

Topblogs met recepten Culinaire top 100 Culinaire Top50
BlogSociety