Witlof kun je op vele manieren bereiden. Stamppot is dan niet het eerste wat bij je op komt. Toch is dit een verrassend gerechtje dat je voor de zondag, of voor je gasten met trots presenteerd.
- 1 1/2 kilo kruimige aardappelen
- 500 gram witlof, in reepjes
- 200 gram gerookte zalm, in blokjes
- 125 ml. crème fraîche
- halve citroen
- 2 eetlepels boter
- handje verse dille, fijngeknipt
- zout en (versgemalen) peper
Schil de aardappelen en zet ze op met een bodempje water en wat zout. Laat afgedekt in ca. 20 minuten gaar koken. Verhit wat boter in een wok. Voeg als de boter goed heet is de witlofreepjes toe en laat deze even in een paar minuutjes garen.
Giet de aardappelen af. Doe de crème fraîche bij de aardappelen en stamp het geheel tot een zachte puree. Meng witlof en zalm erdoor en breng op smaak met zout en wat versgemalen peper. Warm het geheel nog even goed door. Garneer met de dille en een half schijfje citroen.