Heel eenvoudig en bijzonder smaakvol. Een prachtige soep om je gasten welkom te heten.
2 preien
1 eetlepel boter
1/8 liter droge witte wijn
3/4 liter kippenbouillon
1/4 liter room
3 plakken gerookte zalm
peper en zout
een beetje dille en peterselie
Was de prei en snijd het groen eraf. Hak het wit in fijne stukjes en stoof het met boter in een grote pan. Zorg er echter voor dat de boter niet bruin wordt. Giet de bouillon bij de groenten en laat het geheel doorkoken. Voeg er vervolgens eerst de wijn en dan de room aan toe, maar laat het steeds weer even doorkoken. Zet de pan op een laag vuur en laat ca. 15 minuten koken. Roer af en toe en kruid eventueel bij met peper en zout. Snijd de gerookte zalm in fijne reepjes, leg deze op de bodem van een diep bord en giet er de soep overheen. Garneer met wat takjes dille of peterselie.