Smazeny syr: gefrituurde kaas op z’n Tsjechisch – Sommige gerechten blijven je altijd bij. Zo ken ik dit gerecht van mijn vakanties in Tsjechië. Zomer of winter. Bijna alle restaurants hebben dit wel op hun kaart staan met frites. En aan de piste vind je deze lekkernij op een broodje. We hebben het over gefrituurde kaas met tartaarsaus!
Paneren van kaas
Paneren is de belangrijkste techniek bij dit gerecht. Paneren heeft tot doel om een krokant jasje te creëren. Deze techniek gebruik je voor het maken van bijvoorbeeld schnitzels en kroketten. In het recept lees je hoe je moet paneren maar ik wil je alvast een paar tips geven.
- Zorg ervoor bij paneren dat je het eerst door de bloem haalt, dit zorgt ervoor dat het ei goed aan het te paneren product blijft kleven.
- Hoe vaker je een product door de ei en het paneermeel haalt hoe dikker de paneer-laag word.
- En als laatste zorg er altijd voor dat het gehele product heel goed is bedekt is met je paneer-laag om zo het lekken van zachte producten te voorkomen zoals bijvoorbeeld kaas.
Smazeny syr: gefrituurde kaas op z’n Tsjechisch
Lunch voor 4 personen
Voor de gefrituurde kaas
- 4 grote kadetten
- 300 gr. kaas
- 50 gr. bloem
- 2 eieren (geklutst)
- 70 gr. paneermeel
- Zout & peper
Voor de tartaarsaus
- 6 el. mayonaise
- 1 grote augurk
- 1 kleine ui
- 1 tl. dille
- 1 tl. worcestersaus
- 1 tl. citroensap
- 1 tl. mosterd
- zout
Maak als eerste de saus. Doe de mayonaise in een schaaltje. Snij de augurk in fijne blokjes en snipper de ui heel fijn. Doe de augurk en ui bij de mayonaise. Voeg vervolgens alle overige ingrediënten toe en breng het op smaak met het zout. Laat de saus in de koelkast goed trekken. Vind je de saus wat grof? Je kunt de saus altijd wat fijner hakken met een hakmolentje.
Het is belangrijk dat je een kaas kiest die goed smelt. Er zijn vele soorten. Vraag bij de kaasspecialist welke geschikt zijn en proef welke jij het lekkerste vind. Snij de kaas in plakken van 1 cm. Breed. Zorg dat je 4 plakken uiteindelijk hebt. Ontdoe de kaas van zijn waslaag.
Zet de bloem, ei en het paneermeel klaar in diepe borden. Begin met de bloem. Vervolgens haal je de kaas door het ei en het paneermeel. Daarna haal je het nogmaals door het ei en het paneermeel zodat hij tweemaal gepaneerd is. Dit zorgt ervoor dat de kans op lekken kleiner word.
Doe een laag van 1,5 cm zonnebloemolie in een goeie zware pan bv. Een hapjespan, braadpan of stalenkoekenpan bijvoorbeeld. Verwarm de olie tot 160 graden Celsius. Frituur de kaas hierin tot hij goudbruin is. De kaas kan een beetje gaan lekken, maar een kleine beetje is niet zo erg. Laat de gefrituurde kaas uitlekken op wat keukenpapier.
Snij de broodjes doormidden, doe de gefrituurde kaas erop en schep er een dikke lepel tartaarsaus overheen.
Eet smakelijk!
Wat leuk, mijn buurjongen had het weleens over de heerlijke gefrituurde kaas uit Tsjechië! Ik ga hem dit recept zeker even laten zien.
Beste Daniëlle,
Ben erg benieuwd wat je buurjongen er van vind! Veel kook- en leesplezier!
Groeten,
Hanneke