Tex-Mex habanero hot salsa
De Mexicaanse keuken heeft zijn internationale faam vooral te danken aan de Amerikanen. Maar, de Amerikanen hebben er hun eigen draai aan gegeven. Ze combineren de Mexicaanse gerechten naar hartenlust met (Amerikans) Texaanse gebruiken of invloeden uit andere keukens. Soms denk je een echt Mexicaans recept te pakken te hebben, maar blijkt het bij nader inzien géén authentiek Mexicaans recept te zijn. Zo is het mij vergaan met deze saus; ik dacht eerst dat het een Mexicaans recept was, maar de saus is waarschijnlijk afkomstig uit Belize. Belize (voormalig Brits-Honduras) ligt in Centraal Amerika en grenst in het noordwesten aan Mexico. De Amerikanen gebruiken deze hete saus om Mexicaanse gerechten lekker pittig te maken. Niet dat het er wat doet, maar voor de mogelijke puristen onder ons…
Habanero pepers of Madame Jeanette
Wij vinden hem heerlijk, deze mooie oranje saus, maar ik moet je waarschuwen: hij is echt heet! Althans, heet voor Nederlandse begrippen. Een klein lepeltje volstaat om een prettig schroeiend gevoel in je mond achter te laten. En ‘prettig’ is een subjectieve term in dit verband. Prettig voor de ervaren peper eters onder ons. De saus bestaat voornamelijk uit wortels en habanero pepers. Een habanero peper is een Mexicaanse peper die erg lijkt op de Surinaamse Madame Jeanette peper, een zeer hete peper met een fijne citrusachtige smaak. Habanero pepers worden geteeld door het bedrijf Westland Peppers in de Lier, een waar lustoord voor de peper liefhebbers onder ons. Ik heb lange tijd gedacht dat het om een en de zelfde peper ging, dat alleen de naam afweek, maar het zijn kennelijk verschillende pepers, de Madame Jeanette en de habanero. Saillant detail; volgens Pieter Boekestijn van Westland Peppers zijn de meeste pepers die in Nederland verkocht worden als Madame Jeanette tegenwoordig sowieso eigenlijk habanero pepers. Kortom, voor deze saus maakt het niet uit welke van de twee je gebruikt. Je moet alleen oppassen dat je de Madame Jeanette niet verwart met de adjuma peper. In toko’s worden Madame Jeanette en adjuma beide verkocht als Surinaamse pepers en de uiterlijke kenmerken verschillen niet zo sterk. De adjuma mist alleen het fijne aroma van de Madame Jeanette.
Met de hieronder genoemde ingrediënten maak je een flinke pot saus. Je kan overwegen om de helft ervan te maken. Uiteraard kun je ook voorzichtig beginnen met één peper of een stukje peper om de saus minder pittig te maken.
Tex-Mex habanero hot saus
- 2 eetlepels (olijf)olie
- 500 tot 600 gram winterpeen (netto gewicht)
- 1 ui, gesnipperd
- 2 knoflooktenen, fijngehakt
- 2 habanero pepers (of Madame Jeanette), zonder zaadjes
- 1 tl korianderpoeder (ketoembar)
- circa 500 ml water
- 150-200 ml ciderazijn of witte wijnazijn
- 1 eetlepel honing (meer of minder naar smaak)
- peper en (zee)zout
- limoensap
Hak de winterpeen in kleine blokjes. Verhit de olie in een pan met een dikke bodem en bak de ui en de peen op een laag vuur zachtjes aan tot de ui glazig ziet (circa 10 minuten). Voeg de knoflook en de koriander toe en bak nog even zachtjes mee. Voeg het water toe, breng alles aan de kook en laat zachtjes doorkoken tot de winterpeen zacht en gaar is. Voeg de habanero pepers en de honing toe en een gedeelte van de azijn. Pureer alles in de blender of met behulp van een staafmixer. Proef (voorzichtig!) en bepaal of je de saus nog iets zuurder wil maken door meer azijn toe voegen. Breng hem verder op smaak met enkele druppels limoensap, zout en zwarte peper.
Bewaar de salsa in een gesteriliseerde pot in de koelkast.
De pittige, kleurrijke salsa is heerlijk bij gebarbecued vlees. Wij combineren de salsa vaak met zwarte bonen of refried beans en met (groene) rijst. Je kunt er je taco’s mee oppeppen, hij is lekker bij (gepocheerde) kip, maar ook op een moot (geroosterde) visfilet.
Leef je uit, kook kleurrijk!