Salade met geitenkaas, granaatappel en munt; een feest van smaken en texturen – Het oog wil ook wat! In dat kader worden de meeste granaatappelpitjes, denk ik, gekocht. En ja, granaatappelpitjes maken van een simpel gerecht al snel een prachtig plaatje. Maar het zou zonde zijn om ze alleen de credit te geven voor hun glanzende, dieprode kleur, want man, man, man wat zijn ze lekker! En gezond! Zuur en zoet tegelijk en bovendien supersappig en vol antioxidanten. In Istanbul persen ze ze uit en kun je op iedere straathoek verse jus, maar dan van granaatappel, krijgen.
Feestje in je mond: knapperig en zacht, zuur en zout, kleurrijk en pittig
In deze salade zijn de meeste ingrediënten niet groots en meeslepend, maar de verrassing zit in de combinatie van de smaken en texturen. Ik vind het een rijke, volle salade waar je bij gasten rustig mee aan kunt komen.
Salade met geitenkaas, granaatappel en munt
Salade met geitenkaas, granaatappel en munt
Lunchgerecht voor 4 personen
- 1 krop (boter)sla
- 1 granaatappel
- 1 bosje munt
- 100 gr ontbijtspek
- 2 bakjes Geitenkaasbolletjes
- 1 bakje Geitenkaaskruimels
- 2 el olijfolie van goede kwaliteit
- 1 el balsamicoazijn
- fleur de sel
- peper
Rol de geitenkaasbolletjes in het ontbijtspek.
Was en droog de sla en scheur hem in stukjes. Verdeel over vier borden. Bestrooi met een beetje fleur de sel (of ander zout dat je voorhanden hebt) en peper. Sprenkel er eerst de balsamico en dan de olijfolie over.
Hak de munt fijn en verdeel die over de borden met salade.
Snijdt de granaatappel doormidden en draai de snijkant naar beneden boven een groot bord of een schaal. Mep met de bolle kant van een lepel op de bolle kant van de granaatappel totdat de pitjes er uit zijn. Dit is even een klusje en het spettert, dus een schort is raadzaam…
Verdeel de geitenkaaskruimels en granaatappelpitjes over de borden.
Verhit een anti-aanbakpan op middelhoog vuur en bak de geitenkaasballetjes totdat het spek knapperig en bruin is en de geitenkaas zacht gesmolten. Drapeer de balletjes en op de salade en serveer meteen.
Jammie!