Sabayon met rood fruit – Een sabayon of in in het Italiaans een zabaglione is een dessert dat afkomstig is uit Italië. De kracht van dit dessert ligt hem in zijn eenvoud terwijl het wel een “wow effect” geeft na de maaltijd. De weinige ingrediënten, eigeel, suiker, vruchtensap en een zoete wijn, zorgen voor een sublieme smaak.
Voor dit dessert wordt een zoete witte wijn gebruikt, voor de traditionele sabayon is dit de marsala, maar experimenteer ook eens met een witte porto of een lekkere sherry.
Een goede sabayon maken lijkt moeilijk, maar je zult zien als je de juiste ingrediënten en de juiste hoeveelheden gebruikt het maken van dit heerlijke dessert zo moeilijk nog niet is.
Sabayon met rood fruit
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 3 eierschaaldopjes suiker
- 3 eierschaaldopjes marsala
- 3 eierschaaldopjes vruchtensap ( bijv. jus d’orange)
- rood fruit bijvoorbeeld aalbessen, frambozen of aardbeien
- 3 eidooiers
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je sabayon met rood fruit:
Zet een pan met water op het vuur en laat zachtjes koken, deze gebruiken we straks om het eidooiermengsel au bain marie te verwarmen.
Splits de eieren, let bij het splitsen van de eieren erop dat er zo min mogelijk eiwit aan de dooiers blijft hangen. Bewaar als je het ei doormidden hebt getikt één helft van de eierschaal deze gebruik je voor het afmeten van de rest van de ingrediënten.
Doe de eidooiers in een vuurvaste kom en doe hierbij de overige ingrediënten. Roer even kort door elkaar en zet vervolgens op de pan met zacht kokend water. Begin met het maken van achtjes met je garde vanuit je pols en klop zo net zolang tot je merkt dat je sabayon begint in te dikken. Je sabayon is klaar zodra je garde zichtbare tekening achterlaat in je sabayon, dit zal ongeveer 6 minuten duren. Klop nog een paar keer door en je sabayon is klaar om op te dienen.
Serveer direct en laat hem niet in je pan staan, door de hitte van je pan loop je het risico dat je eidooiers alsnog gaan stollen.
Opdienen kan natuurlijk in allerlei bakjes, schaaltjes of glazen. Voor mijn dessert koos ik voor champagne glazen welke ik eerst tot de helft vul met lekker vers rood fruit. Dan schenk je voorzichtig de sabayon erover heen en voilà, een heerlijk dessert is klaar.
Tafel lekker !