Zuurkool kan het hele jaar. Je kunt er zo heerlijk mee variëren. Deze zeer romige variant dankt zijn frisheid aan de appel en krijgt pit door de spekblokjes en de kaas. Dat is echt een feestschotel met een basic ingrediënt.
- 1 1/2 kilo kruimige aardappelen (eigenheimers)
- 500 gram zuurkool
- 2 stevige zoetzure appelen (elstar)
- 150 gram magere spekblokjes
- 50 gram geraspte kaas
- 1 pakje monchou of 1 bekertje crème fraîche
- zout en peper
Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in gelijke stukken. Kook de aardappelen samen met de zuurkool in water met wat zout in ca. 20 minuten gaar. Giet af. Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snijd de appelen in stukjes. Bak de spekjes in een droge koekenpan zachtjes uit. Voeg de laatste 3 minuutjes de stukjes appel toe. Stamp de aardappelen en zuurkool en schep er de appelblokjes door en breng het geheel op smaak met zout en peper. Doe het geheel over in een ovenschaal. Meng de monchou of crème fraîche met de geraspte kaas en giet dit mengsel over de ovenschotel. Zet het gerecht dan 5 tot 10 minuutjes onder een hete grill totdat het goudbruin gekleurd is.
Tip: Schep eventueel wat plakjes rookworst door de stamppot.
Dank voor uw reactie. We zijn blij met tevreden klanten!
Heerlijk! Zelf vind ik rookworst niet nodig.
Iets meer spek en appel is voldoende.
Casselerrib lijkt ook prima.