Romige zoete aardappelsoep
Voor ik over het recept voor deze verrukkelijke, romige zoete aardappelsoep begin eerst het volgende: Over de bataat oftewel de zoete aardappel hebben we al een informatief artikel op Lekker Tafelen. Misschien wil je het nog even lezen: “Gaat de bataat ook de Nederlandse keuken veroveren”.
In Nederland kan je de zoete aardappel met oranje vruchtvlees inmiddels in de supermarkt kopen; ze worden zelfs biologisch geteeld. Op de zoete aardappel met wit vruchtvlees maak je meer kans in toko’s en in islamitische winkels. Hoewel ze niet helemaal het zelfde smaken (die met het oranje vruchtvlees zijn bijvoorbeeld wat zoeter dan de witte variant), zijn ze onderling (in ieder geval in sommige gerechten) redelijk uitwisselbaar.
De romige zoete aardappelsoep kan zowel van de oranje soort als van de witte soort gemaakt worden. Maar, eigenlijk vind ik hem net iets lekkerder, iets chiquer met de witte soort. Dit gezegd hebbende; als er geen zoete aardappels met paarse schil en wit vruchtvlees te koop zijn, maak ik hem toch zo nu dan van de oranje soort. Wij zijn namelijk nogal dol op deze soep; heerlijk vinden wij hem. Gezond kan ik hem niet noemen; er gaat een halve liter room in, maar feestelijk is ie wel. Dus, als wij iets te vieren hebben of gasten hebben, dan maak ik deze soep en dan smullen we ervan, ongeacht de kleur van de zoete aardappel. Een ding is zeker: de bataat heeft mijn keuken al lang veroverd en dat begon ooit met deze soep!
- 300-400 gram zoete aardappelen, in blokjes
- 1 sjalot, fijngehakt
- 1 knoflookteen, uit de pers (optioneel)
- klontje boter
- 500 ml slagroom
- 250 ml semi zoete witte wijn (Bergerac Moelleux of Graves Superieures Moelleux)
- 250 ml water
- cayennepeper
- 1 ½ -2 bouillonblokjes, kip of vegetarisch
Schil de zoete aardappels en snijd ze in blokjes.
Smoor de sjalot (en eventueel de knoflook) in een soeppan in een beetje boter.
Voeg de blokjes zoete aardappel en een snufje cayennepeper toe. Bak even zachtjes mee.
Doe de wijn, slagroom, bouillonblokjes en 250 ml water in de soeppan en breng het geheel aan de kook. Kook de aardappelblokjes in ongeveer 20 minuten gaar op een zacht vuurtje.
Haal de pan van het vuur en pureer de soep glad met een staafmixer. Verdun de soep indien nodig met wat extra bouillon. Breng desgewenst verder op smaak met zout en peper.
De wijn kan je bij de slijter, maar ook in de supermarkt kopen.
De soep kan vooraf gemaakt worden en later zachtjes opgewarmd. Ik serveer hem soms als amusesoepje in kleine glaasjes. Je kunt deze romige soep zo eten (zonder verdere toevoegingen), of je “kleed hem aan” met enkele grote garnalen die je gaar bakt (niet te lang!) in olijfolie met een snufje cayennepeper. De delicate smaak van coquilles past trouwens ook uitstekend bij de zoete aardappelsoep. Ik bak de schelpdieren heel kort aan in een beetje vanilleolie. Coquilles zijn het lekkerst als je ze (bijna) rauw eet. Vanilleolie maak je eenvoudig zelf door een opengesneden en uitgeschraapt vanille stokje in een beetje olie te laten trekken op een heel zacht vuurtje met een warmhoudplaatje onder de pan.