Romige hamsaus – Veel groenten worden geserveerd met een saus. De lekkerste saus maak je heel eenvoudig met slechts een paar ingrediënten in je eigen keuken. Geen kant-en-klare sauzen boordevol zout maar een heerlijke en eerlijke saus boordevol smaak.
Een heerlijke romige hamsaus, niet alleen lekker bij groenten.
Wie kent niet het bekende recept witlof met ham en kaas of die heerlijke asperges met een zalig zachte romige saus. Ook prei, broccoli en bloemkool worden vaak geserveerd met een saus. Het maakt de smaak van de groenten voller en zachter. Je kunt op zo’n moment kiezen voor de zalig zachte romige hamsaus. De saus is natuurlijk heerlijk over groenten, maar hij kan ook prima gebruikt worden in een ovenschotel met aardappel of als een basissaus voor pasta.
Kies voor een echt lekkere gekookte ham
De ham gaat de smaak van de saus bepalen. Gebruikt in de romige hamsaus een echt lekkere ham. De vacuum verpakte en goedkope ham is vaak heel zout en heeft veel minder smaak dan een goede gekookte ham. Je betaalt er wel iets meer voor, maar je hebt niet veel nodig. Bezuinig niet op de smaak van de ham, het lekkerste is een ham die eerst gekookt is en daarna even in een rookkast heeft gehangen. Ga naar de slager, vaak koken en roken die nog zelf de ham en gebruiken ze vlees van dieren uit de omgeving.
Bechamelsaus als basis
De basis voor de romige hamsaus is een bechamelsaus. Je smelt roomboter, doet er wat bloem bij en gaart dat. Dan voeg je vocht toe. Dit kan bouillon zijn maar ook melk of een combinatie van beide. Bij de romige hamsaus gebruik je volle melk en als extra nog een scheutje room voor een heerlijk volle en romige saus. Aan die saus voeg je ham toe die samen met een klein beetje zout en peper voor veel smaak zorgt. Een snufje vers geraspte nootmuskaat en een klein beetje peterselie maakt het geheel helemaal af.
Zalig zachte romige hamsaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 20 gram boter
- 20 gram bloem
- 250 ml volle melk
- 50 ml room
- 100 gram gekookte ham
- zout en peper
- nootmuskaat
- 1 takje peterselie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je romige hamsaus:
Snijd de ham in kleine reepjes. Hak de peterselie fijn.
Smelt de boter in een steelpannetje. Doe er de bloem bij en roer dit met een spatel of garde goed door elkaar. Gaar de basis tot je een dun laagje in de pan ziet. Roer en nu beetje bij beetje de melk door. Roer tussendoor steeds goed om klontjes en aanbranden te voorkomen.
Laat de bechamelsaus even kort doorkoken. Voeg nu de room toe en kook heel kort mee. Voeg de gesneden ham toe en roer die er doorheen. Doe de deksel op de pan en laat dit een paar minuten of tot gebruik staan.
Proef na een paar minuten de saus en voeg afhankelijk van de gebruikte ham, zout en/of peper toe. Warm de saus nog even kort door.Doe de zalig zachte romige hamsaus over in een schaal, over de groenten, pasta of waarvoor je hem wil gebruiken. Rasp er een beetje nootmuskaat over en bestrooi met vers gesneden peterselie.
Tafel lekker !!
Ik heb deze hamsaus gemaakt en het was makkelijk te maken en heerlijk bij de asperges. Ik had alleen geen room in huis, maar ook zonder de room was het romig van smaak. Zeker een aanrader!
Romige hamsaus,
Waar blijft de ham in dit recept?
M vr Gr. Babs
Je hebt gelijk Babs, het is aangepast en uiteraard gewoon op het einde door de saus roeren.