Romige groentesoep; zonder bouillonblokje – Met deze eenvoudige maar heerlijke groentesoep zet je in één klap een maaltijd op tafel boordevol groentes en vitamines. Ook kun je eindeloos variëren met het basisrecept.
Het idee is, dat je naast ui, knoflook, laurierblaadjes, wat zout, winterpeen en een paar stengels bladselderij groenten en kruiden naar smaak toevoegt en op het einde nog een flinke klodder crème fraîche en kruidenroomkaas toevoegt. De blender erdoor en klaar ben je! In deze soep heb ik de bloemkool centraal gesteld, maar er zijn nog veel meer andere groenten die het goed doen.
Denk bijvoorbeeld aan broccoli, pastinaak, witte kool, knolselderij, koolraap of koolrabi. En vergeet ook de courgette, aardperen of de boerenkool niet. Heb je nog een restje (andere) groenten over, zoals een paar tomaten, een half bakje champignons of een paprika? Gooi ze er gerust bij: vaak is het hierbij, hoe meer verschillende smaken, des te lekkerder wordt de soep.
Omdat de roomkaas voldoende smaak mee geeft, hoef je geen extra (groente)bouillonblokje te gebruiken.
Romige groentesoep zonder bouillonblokje
Voor een grote pan romige groentesoep voor minstens 4 personen:
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 1 grote winterpeen, of 2 kleintjes
- 2 à 3 laurierblaadjes
- 2 stengels bladselderij
- 1 bloemkool
- 1 tl. zout
- 1 bosje kervel (of andere kruiden naar smaak)
- 1 bakje kruidenroomkaas
- 2 el. crème fraîche
- nog wat peper
Zet een grote pan klaar waar alle schoongemaakte groenten in kunnen.
Snijd de ui in stukken en verwijder de groene kernen uit de teentje knoflook. Schrap of schil de winterpe(e)n(en) en snijd ze in plakken. Snijd de stengels bladselderij ook in stukken. Verwijder de bladeren van de bloemkool en snijd de bloemkool in stukken. Voeg nu ook de laurierblaadjes en het zout toe en voeg net zoveel water toe totdat de groenten net onder staan.
Houdt een paar stengels kervel achter en bind de rest – met steeltje en al – met een touwtje aan elkaar en leg ze bovenop in de pan erbij. Geen kooktouw in huis? Geen paniek: als je ze in een bosje bovenop legt, kun je de meeste kruiden er straks nog uit vissen, zonder problemen.
Breng de soep aan de kook en laat ongeveer 20 à 25 min. koken. Ondertussen kun je de rest van de kervel fijnhakken. Prik tegen het einde van de kooktijd even in de groenten om te checken of ze zacht aanvoelen. Zet het vuur dan uit, verwijder de kervel en de blaadjes laurier en pureer de soep met de staafmixer. Roer en dan de kruidenroomkaas door en daarna de crème fraîche. Breng de romige groentesoep eventueel nog op smaak met wat peper.
Lekker met een broodje.