Pulled porc uit de oven

Pulled porc uit de oven

Pulled porc uit de oven

Pulled porc, zodra je deze naam letterlijk gaat vertalen klinkt het misschien niet zo heel lekker en toch zegt het eigenlijk wel wat het is, getrokken varkensvlees of te wel draadjesvlees van varken. Pulled porc maak je van procureur, wat is de procureur nou precies ?? Dit zijn schouder- of halskarbonades aan één stuk.

Nieuws is het zeker niet dat goede ingrediënten bepalend zijn voor het uiteindelijke resultaat, ik reken mezelf dan ook gelukkig dat ik op de figuurlijke steenworp afstand woon van een echte ambachtelijke kwaliteitsslager, Slagerij Franz Gerritschen. Ik bestel een stuk procureur zonder bot en terwijl ik even wacht wordt deze door de slager voor mij ontbeend, wat er overblijft is een prachtig stuk vlees. Tijdens het afrekenen krijg ik van de slager zelf nog de nodige tips mee en ik neem ze allemaal ter harte want dat deze slager weet waar hij over praat bewijzen de diverse oorkondes en prijzen die hij inmiddels heeft verdient waaronder een prijs voor zijn sublieme pulled porc.

Met een mooi stuk vlees kom ik weer thuis en besluit dat morgen de dag is dat ik hem lekker ga laten garen, daarom geef ik hem nu nog even een rub mee zodat al deze smaken de hele nacht de tijd krijgen om in het vlees te trekken. Ik maak de rub met de volgende ingrediënten;

  • 2 el zout
  • 2 el zwarte peper
  • 1 el bruine suiker
  • 1 el pikante paprikapoeder
  • 2 tl knoflookpoeder
  • 2 tl uienpoeder
  • 1 tl komijn

Ik meng deze ingrediënten door elkaar en verdeel het ruim over het vlees en wrijf, je zou het zelfs masseren kunnen noemen, het flink in. Dek het af met huishoudfolie en plaats hem terug in de koelkast. Ruim een uur voor dat ik hem ga aanbraden haal ik hem uit de koelkast zodat het vlees alvast op kamertemperatuur kan komen, zo is het verschil met de oventemperatuur kleiner en wordt het vlees nog malser.

  • 2,5 kg procureur (ruim voldoende voor 15 personen)
  • 3 uien
  • 6 tenen knoflook

Verwarm de oven voor op 100 graden.

Ik braad het vlees eerst aan beide kanten aan in een beetje boter in een koekenpan. In de braadslee leg ik alvast een groot stuk aluminiumfolie, zo groot dat ik hem straks helemaal over het vlees kan vouwen. Vervolgens neem ik het vlees uit de pan en leg het op het aluminiumfolie. Daarbij leg ik ook de grof gesneden ui en geplette knoflooktenen. Nu vouw ik het aluminiumfolie als een pakketje rond het vlees en plaats de braadslee in de voorverwarmde oven. Het meeste werk is nu gedaan, althans voor mij het echte werk gebeurd nu natuurlijk pas in de oven, maar ik heb er geen omkijken naar. Zeven uur later haal ik de braadslee uit de oven, vouw het folie open en trek met twee vorken het vlees in draden.

pulled pork uit de oven
pulled pork uit de oven

 

Mocht dit nog niet heel soepel gaan, plaats de braadslee dan nog even terug in de oven.

Heerlijk mals draadjesvlees is het resultaat. Ik serveerde het op een ciabatta broodje met wat barbecuesaus en een rijstsalade. Volgens oorspronkelijk Amerikaans gebruik wordt pulled porc gegeten op een broodje met coleslaw.

Nog wat over ?? Geen probleem, plaats afgedekt in de koelkast en morgen begint het genieten gewoon weer opnieuw.

Tafel lekker !!


Meer over vergelijkbare onderwerpen
ovenvarkensvleesvlees
Samantha Roelofs

Samantha Roelofs

Ik vind het heerlijk om in de keuken bezig te zijn en allerlei lekkernijen, vooral taarten, gebak en andere patisserie te bereiden en dan met zoveel mogelijk gebruik van verse ingrediënten. Niet alleen maak ik graag lekkernijen ik lees en leer er ook graag over. Ik vind het leuk om hier ,de door mij opgedane kennis, te kunnen delen.

Geen reacties

Schrijf een reactie
Nog geen reacties Jet kunt de eerste zijn om te reageren op dit bericht!

Schrijf een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd*