Provencaalse roerbakschotel met Kabeljauw en garnalen. Echt een overheerlijke en kerngezonde visschotel met een Mediterraans tintje. Spartelverse Kabeljauwfilet (twee dagen geleden zwom hij nog) met Noorse garnalen, tomaat, citroen, visbouillon en peterselie, Provencaalse roerbak met courgette en heerlijke gebakken baby krieltjes gekruid met tijm, oregano, peterselie, zeezout en knoflook. Niet erg moeilijk om te maken, snel klaar en zo lekker om je vingers bij af te likken. Deze hoeveelheden zijn doorgaans genoeg voor 3 – 4 personen.
- 600 gr verse Kabeljauwfilet
- 125 gr Noorse garnalen
- 100 gr roomboter
- 2 citroenen
- 2 trostomaten (in partjes)
- 1 el visbouillon (poeder)
- 1 ½ dl water
- Olijfolie extra vierge
- Zeezout
- Peper
- 3 teentjes knoflook
- 15 gr platte peterselie
- 1 tl tijm
- 1tl oregano
- 1 zak Provencaalse wokgroente (AH)
Óf:
- 1 winterpeen (zelf in plakjes snijden)
- 1 courgette (snijden)
- 1 rode paprika (in reepjes snijden)
- 1 groene paprika (in reepjes snijden)
- 2 rode uien (in ringen snijden)
- 1 verpakking voorgekookte babykrieltjes
Neem de kabeljauwfilet, spoel het af en dep het droog. Kruiden met peper en zeezout. Neem een hapjespan met deksel, doe daar de klont roomboter in, een flinks scheut olijfolie, water, de visbouillon, 2 teentjes geperste knoflook en het sap van één citroen. Leg de gekruide vis er in, doe de rauwe garnalen er op en leg daar 4 royale stukken citroen op en de partjes trostomaat. Snipper de peterselie ragfijn en garneer het in de pan een beetje af. Zet de hapjespan mét deksel (deze houdt de warmte vast) op middelmatig vuur en laat de vis in 10-12 minuten gaar stoven.
Bak ondertussen de babykrieltjes in een koekenpan met olijfolie en een teentje geperste knoflook op hoog vuur lekker bruin. Garneer ze af met zeezout, tijm, oregano en de peterselie.
Neem een wok, doe daar een paar eenheden olijfolie in, zet hem op hoog vuur, doe de groente er in samen met een hand peterselie en roerbak het geheel in ongeveer 8 minuten knapperig fris.
Neem mooie vierkante borden (zie foto), verdeel de vis er op samen met de garnalen, schep er wat knapperige groente bij en leg een royale lepel gebakken kriel in de hoek. Mooi opmaken en je hebt tevens leuke kleurtjes. Het achtergebleven sap in de hapjespan is een bijzonder smaakvolle saus! Maak nog even warm en verdeel over de vis. Nu maar lekker gezond smullen, eet smakelijk ! Aan smaken is hier alles wel vertegenwoordigd. Zoet, zuur, zout, het zilte van de zee met een twist door de knoflook. Laat eens weten hoe het smaakte want dat stel ik altijd op prijs. Nog een TIP om de saus iets lekkerder te krijgen, gooi er een flinke scheut droge Sherry in, flambeer het even zodat de alcohol verdampt en lekker, lekker.