Heerlijke malse en goed gemarineerde spareribs. Vergeet niet kommetjes op tafel te zetten met wat water en een doek zodat iedereen z’n vingers kan wassen. Neem er even de tijd voor. Als je de ingrediënten aanschaft kijk je al uit naar het eindresultaat. Dit is een typisch voorbeeld van een gerecht waar ik best even een uurtje voor wil shoppen.
- 1,5 kilo varkensribbetjes, koop vooral mooie ribbetjes waar goed vlees aan zit. Ga dus niet voor de allergoedkoopste! Ze zijn het hoofdbestanddeel van je maaltijd vanavond.
- 4 eetlepels tomatenpuree
- 4 eetlepels honing
- 2 eetlepels citroensap
- 1 eetlepel olie
- zout en peper
- 400 gram basmatirijst
- 2 struiken paksoi
- wat grove peper uit de molen
Maak een mooie marinade van de honing, het citroensap, de tomatenpuree met wat olie en zout en peper. Doe de marinade in een plastic zak en de de varkensribbetjes er ook in. Schud goed, wrijf er even met de handen overheen en leg de zak, ook al is dat even moeilijk, een uurtje weg. Verwarm de oven voor op 220 graden en leg na dat lange uur de ribbetjes op een rooster in de voorverwarmde oven. Sorry, je moet dan weer een half uurtje wachten. Tussendoor de ribbetjes nog eens met de marinade bedruipen en halverwege de oventijd alle ribbetjes even omdraaien.
Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Pas op, het ruikt erg lekker.
Deel de paksoi op in stengel en blad. Was goed en snijd dan het blad grof en de stengels in repen. Zet een klein pannetje water op met een klein snufje zout en kook hierin de paksoistengel in ongeveer 5 minuutjes gaar. Kook het paksoiblad alleen het laastste minuutje even mee.
Serveer de ribbetjes met de paksoi en de rijst.
Tip: De ribbetjes kun je ook prima in een schaaltje serveren bij de borrel. Dat is lekker bourgondisch genieten.