Pompoencake met sinaasappel en rozijnen – Als deze pompoencake in de oven staat ben je bijna blij dat de zomer voorbij is, want de herfst ruikt en smaakt erg lekker met deze cake.
In de herfst zijn er weer volop pompoenen en die pompoenen kun je op heel veel manieren verwerken. Er is natuurlijk meer dan alleen de bekende pompoensoep. De pompoen is een groente met een ietwat vlakke smaak die makkelijk te combineren is met zowel hartig als zoet.
Pompoencake is wortelcake, maar dan net even anders
Probeer eens deze lekkere gevulde pompoencake. Want “als je wortelcake kunt maken, kun je ook pompoencake maken” De smaak van sinaasappel en kaneel doet het net als bij wortels ook erg goed bij pompoen. Die sinaasappel en kaneel worden dan ook samen met rozijnen verwerkt in de cake. Wil je nog een extra bite in de pompoencake, dan kun je ervoor kiezen om er ook nog een handje pompoenpitten of gehakte noten aan toe te voegen. Maar echt nodig is het niet want dit is een goed gevulde en lekker smeuïge pompoencake.
Recepten met pompoen; en wat zijn nu eigenlijk eetbare pompoenen?
Maar liefst 34 huisgemaakte recepten met pompoen. En we geven je tips over de soorten pompoen en het schoonmaken van een pompoen.
Pompoencake
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 300 gram pompoen, grof geraspt
- 200 gram boter
- 200 gram suiker
- 4 eieren
- 75 gram sinaasappelsap, vers geperst
- rasp van een sinaasappelschil
- 25 gram custard
- 250 gram bloem
- 15 gram bakpoeder
- 1 theelepel baking soda
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel 5 spices
- 1 theelepel zout
- 150 gram rozijnen
Bereidingswijze van dit recept
Zo bak je een pompoencake:
Vet een royale bakvorm in met boter en bestuif die met bloem. Rasp met een fijne rasp de schil van de goed schoon geboende sinaasappel. Zorg ervoor dat je alleen het oranje gedeelte gebruikt, het witte in namelijk bitter. Rasp de pompoen met een grove rasp, de pompoen hoef je niet te schillen.
Doe de rozijnen samen met de sinaasappelrasp en het sap bij de pompoen en roer dit door elkaar. Weeg de bloem af in een kom en voeg er de rest van de droge ingrediënten aan toe en roer dit goed door elkaar.
Klop de boter met de suiker luchtig en voeg er één voor één de eieren aan toe. Roer er nu met een spatel het bloemmengsel doorheen. Wanneer dit er doorheen zit voeg je het pompoenmengsel toe. Spatel dit er kort doorheen en doe het beslag in de vorm.
Zet de cake in een voorverwarmde oven van 155 graden en bak de pompoencake in ongeveer een uur gaar.
Tafel lekker !!