Pindasaus (Eenvoudig en Snel)

Pindasaus (Eenvoudig en Snel)

Pindasaus (eenvoudig en snel)

De pindasaus is vanuit voormalig Nederlands-Indië naar Nederland gebracht door de Indische Nederlanders. Deze saus wordt traditioneel gegeten met saté, daarom wordt pindasaus ook vaak aangeduid als satésaus, hoewel dit niet helemaal correct is, er zijn per slot van rekening ook andere (dip)sauzen welke gebruikt kunnen worden voor bij of over de saté.

Een (eigen gemaakte) pindasaus smaakt heerlijk bij diverse gerechten, de meest bekende toepassing is toch wel over de satéstokjes, maar ook een patatje oorlog of patatje flip en een broodje warmvlees zijn gerechten waarover de pindasaus rijkelijk mag worden gebruikt. Maar pindasaus is natuurlijk ook lekker bij heel veel andere gerechten, gewoon als extraatje bij de maaltijd of om lekker in te dippen met een stukje stokbrood.

Pindasaus zelf maken is helemaal niet zoveel werk en ook nog eens helemaal niet moeilijk een kwestie van de juiste ingrediënten in één pannetje en langzaamaan verwarmen. De lekkerste pindasaus maak je met zelfgemaakte pindakaas.

  • 1 el olie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 6 el pindakaas
  • 75 ml (kokos)melk
  • 75 ml water

  • 3 tl sambal oelek
  • 2 el ketjap manis
  • 1 el citroensap
  • 1 el bruine suiker
  • Zout/peper naar smaak

Pel de ui en de teentjes knoflook en snijd deze zo fijn mogelijk. Verwarm de olie in een pannetje en bak hierin de ui en de knoflook aan, doe dit op een laag vuur, zo voorkom je dat je ui of knoflook verbrand.

Voeg de pindakaas samen met het water toe, houd het vuur nog steeds laag. Laat de pindakaas smelten en blijf roeren totdat de saus mooi glad is. Voeg nu langzaam de melk toe en blijf roeren. Doe de ketjap, het citroensap, de suiker en de sambal in de pan erbij en blijf roeren. Laat de pindasaus heel zachtjes even doorkoken, blijf wel goed roeren, pindasaus bakt snel aan. Is de saus nog te dik voeg dat extra water of melk toe.

Tafel lekker !

 


Meer over vergelijkbare onderwerpen
azijnbarbecueketchupsambalsauzen
Samantha Roelofs

Samantha Roelofs

Ik vind het heerlijk om in de keuken bezig te zijn en allerlei lekkernijen, vooral taarten, gebak en andere patisserie te bereiden en dan met zoveel mogelijk gebruik van verse ingrediënten. Niet alleen maak ik graag lekkernijen ik lees en leer er ook graag over. Ik vind het leuk om hier ,de door mij opgedane kennis, te kunnen delen.

Geen reacties

Schrijf een reactie
Nog geen reacties Jet kunt de eerste zijn om te reageren op dit bericht!

Schrijf een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd*