Perenbollen – In herfst- en wintermaanden zijn er volop Hollandse peren. Een absolute publiekslieveling. Iedereen lust wel een sappige, Hollandse handpeer. Maar in de keuken vinden we het vaak lastig om met peren aan de slag te gaan. Daar komt hopelijk met deze perenbollen verandering in.
Fruit is feest!
We eten te weinig fruit lezen we overal. Wij snappen daar helemaal niets van. Iedere week staan we trouw op de stoep bij de groenteman voor fruit van het seizoen. In de herfst en in de winter is er niet zoveel fruit dus nemen we een keertje vaker peren mee. Daar maak je met een beetje liefde onderstaande perenbollen mee.
Handperen worden steeds vaker onrijp verkocht. Herken je dat ook? Kogelharde peren die dan lang op je fruitschaal liggen. Als ze dan gaan rijpen kun je er niet tegenaan eten. Dat is het moment om die peren anders te verwerken. In deze perenbollen of in een lekker dessert.
Welke peer voor perenbollen?
Voor deze perenbollen gebruikte wij de conference. Deze slanke peer heeft een prachtige vorm (zie resultaat op de foto) Je kunt echter ook prima een Doyenné du Comice gebruiken. Deze heeft een bollere buik en is heel sappig en smaakvol.
Tip: Als je met plakjes diepvriesbladerdeeg werkt, kun je beter een wat kleiner formaat peer nemen, anders gaat die straks niet in zijn jasje passen. Het handigst is om een rol bladerdeeg te pakken. Hier kun je makkelijker mee werken.
Bakken met peer (cake & divers)
Ben je liefhebber van cake en cheesecake of ben je een echte chocolade fan? Ook jij bakt vanaf nu de lekkerste creaties met peer.
Perenbollen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 Hollandse handperen
- bladerdeeg liefst een grote lap (rol)
- 20 gram bruine basterdsuiker
- 1 theelepel kaneel
- 200 gram suiker, het liefst grove
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de perenbollen:
Laat de plakjes bladerdeeg los van elkaar op je werkblad ontdooien. Verwarm je oven op 180 graden. Schil de peren en haal met een appelboor of scherp mesje van onderuit het klokhuis uit de peer. Let er wel op dat de peer heel blijft. Het is een leuk gezicht als je het steeltje er aan laat zitten.
Meng de basterdsuiker met de kaneel. Doe wat van het suikermengsel in de holte van de handpeer. Stop een hoekje van het bladerdeeg in de holte van de peer zodat de vulling er niet uitloopt. Draai de peer voorzichtig om en vouw het plakje bladerdeeg naar boven toe rond de peer. Snij overtollig deeg af en plak het deeg goed aan elkaar met een beetje water. Besmeer het bladerdeeg lichtjes met water en rol door de suiker. Herhaal dit voor alle vier de handperen.
Zet ze op een met bakpapier beklede bakplaat en laat de perenbollen in het midden van de voorverwarmde oven in ca. 20 minuten goudbruin en gaar worden.
Variatietips:
- Neem eens een appel in plaats van een handpeer.
- De kaneel kun je ook prima vervangen door speculaaskruiden voor een lekkere seizoen twist.
Serveer de perenbollen bij de koffie of thee. Je kunt ze echter ook heel goed serveren als dessert met een bolletje roomijs of vanillesaus.
Tafel lekker !!