Ovenschotel met gehakt en appel – Je hebt een struik broccoli gekocht en je bedenkt dat je daar wel een ovenschotel van kunt maken. Dat is niet zo moeilijk toch? Gehakt, aardappel, broccoli en kaas. Maar heb je al eens bedacht om een ovenschotel met gehakt en appel te maken? Het is ongetwijfeld niet het eerste idee dat bij je opkomt als je weer rondloopt met de vraag wat je vanavond nu weer gaat eten. Juist daarom willen we deze ovenschotel echt aanbevelen. Je zet straks iets op tafel waar niemand op gerekend had.
Vier het seizoen van de Hollandse appels
In herfst en winter is er wat minder te kiezen als het om fruit gaat. Maar appels, peren en stoofpeertjes zijn er zowel in de herfst als in de winter volop. Wat ons betreft moet je daar dan ook alles uithalen. Die appels hoeven niet alleen in de appeltaart. Gebruik ze ook in fruitsalades, maak zelf appelmoes, maak toetjes met gebakken appeltjes en stop ze dus ook in een ovenschotel. Onderstaande ovenschotel met gehakt en appel is echt het voorbeeld. We doen er namelijk ook nog paddenstoelen bij. Dit is echt herfst!
Ovenschotel met gehakt en appel
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kg kruimige aardappelen
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 500 gram rundergehakt
- 2 uien
- 250 gram paddenstoelen
- 50 ml warme melk
- 1 klontje boter
- 1 snuf kaneel
- 1 snuf nootmuskaat
- 2 appels
- Zout & peper
Bereidingswijze van dit recept
Ovenschotel met gehakt en appel maak je zo:
Begin met het voorverwarmen van de oven op 200 graden Celsius. Schil de aardappelen en snij ze in grove stukjes. Kook de aardappelen gaar in gezouten water.
Verhit in een hapjespan 1 el. zonnebloemolie en bak hierin het gehakt rul. Maak de uien schoon en snipper deze fijn. Bak deze op laag vuur mee met het gehakt. Circa 10 minuten. Snij de paddenstoelen in partjes. Zet een koekenpan op het vuur met een 1 el. zonnebloemolie. Bak hierin de paddenstoelen. Als ze een mooie bruine kleur hebben voeg je ze bij het gehakt. Giet de aardappelen af als ze gaar zijn. Voeg de warme melk toe met de boter en stamp de aardappelen tot een aardappelpuree. Breng de aardappelpuree op smaak met zout & peper.
Voeg aan het gehakt een snuf kaneel en nootmuskaat toe en breng dit op smaak met zout & peper. Ontdoe de appels van hun klokhuis d.m.v. een appelboor. Snij de appel vervolgens in plakken. We kunnen nu beginnen met het bouwen van onze ovenschotel. Neem een passende ovenschotel. Verdeel het gehaktmengsel over de bodem van de ovenschotel. Verdeel hierover het de aardappelpuree en dek dit alles af met de appel. Het mooiste is om dit te doen met een soort van dakpanmotief zoals op de foto.
Plaats de ovenschotel met gehakt en appel in een voorverwarmde oven. Dit heeft ongeveer 20 tot 30 minuten nodig. De appel moet mooi zacht worden en dan is je ovenschotel klaar om te serveren.
Tafel lekker !!
HOI,,,
Bedankt v/d rec !
Dat v/h EI ,(moest natuurlijk een eetlepel zijn .
Maar ik ga het vast nog een keer proberen .
Laat ik je weten ,(hoe het gegaan is oke”.
We zijn benieuwd Mieke, gebruik dan een wat zachtere appel als de Jonagold
Had de ovenschotel met gehakt en appel klaargemaakt .
Had lekker gesmaakt .”
Ik zag dat er de ei niet bij de ingredïenten stond .
wel bij de Bereiding .Waarvoor heb je dat nodig ?
En de appelschijfjes waren niet helemaal gaar (hoe komt dat ? )
Wat leuk dat je het geprobeerd hebt Mieke, en dat het ook nog gesmaakt heeft. Het ei in de bereidingswijze zien wij niet. Zien we iets over het hoofd? De appelschijfjes zouden in 20 tot 30 minuten echt gaar moeten zijn. Welk ras appel heb je gebruikt?