Ovenschotel met bloemkool – Bloemkool is een groente die je bijna het hele jaar bij de groenteboer kan vinden. Een veelzijdige groente om klaar te maken, gekookt of rauw, puur of verwerkt in een ander gerecht. De witte roosjes zijn eigenlijk de nog niet volgroeide bloemen en blijven zo wit omdat ze tijdens de groei afgedekt zijn met blad. Als je bloemkool koopt, let erop dat er knapperige bladeren, die blinkend groen zijn, stevig rond het hart van de kool zitten.
Eetbare koolsoorten kunnen we onderverdelen in drie grote categorieën.
de sluitkool met o.a. de boerenkool, witte kool, rode kool en spruiten
de gepunte kolen met o.a. Chinese kool en spitskool
de kolen waarvan de bloem gegeten wordt o.a. bloemkool, groene kool en broccoli
Kolen kan je erg goed bewaren in de groentelade in de koelkast.
Je kan ook plakjes snijden van de bloemkool en gebruiken om mooie laagjes op te bouwen voor bijvoorbeeld een soort lasagne. Kook dan eerder de bloemkoolroosjes kort en koel ze goed, dan kan je ze makkelijker in plakjes snijden.
Bloemkool ovenschotels; zet deze varianten met gemak op tafel
Recepten voor de lekkerste bloemkool ovenschotels, deze fantastische ovenschotels zet je op een doordeweekse dag met gemak op tafel.
Ovenschotel met bloemkool
voor 2 personen:
½ bloemkool
500 gram aardappelen
125 gram jonge kaas in blokjes
peper, zout en nootmuskaat
2 eieren
1,5 dl melk
0,5 dl volle room
1 tl komijnpoeder
3 el gemalen gruyère kaas
Verwijder de buitenste bladeren en de stronk van de bloemkool. Splits de roosjes en spoel ze goed.
Kook de bloemkoolroosjes kort (al dente) in kokend gezouten water. Koel af onder koud water en laat ze goed uitlekken.
Tip: doe dit een paar uur tevoren en zet ze in de koelkast zodat ze goed koud worden en je ze gemakkelijker in plakjes kunt snijden.
Verwarm ondertussen de oven voor op 180° C en beboter een ovenschaal.
Schil de aardappelen, was ze en droog ze. Snij ze met de mandoline of met een mes in fijne plakjes.
Meng de eieren met de melk, de room en kruid af met peper, zout, nootmuskaat en de komijn.
Nu kunnen we beginnen aan de opbouw van de lasagne.
Leg in de ovenschaal laag om laag de aardappelschijfjes, de bloemkoolplakjes en de blokjes kaas. Herhaal en eindig met een laagje aardappelschijfjes. Elk laagje aardappel en bloemkool kruid je af met peper en zout.
Overgiet met het eiermengsel en strooi er de gemalen gruyère kaas over.
Zet gedurende een 45 minuten in de oven. Prik met een saté stokje om te checken of de aardappelen gaar zijn.
Tafel lekker!
Deze schotel heb ik vandaag gemaakt, maar het is me niet bevallen.
De bloemkool kon ik niet echt in plakjes snijden, hoewel ik ze volgens het advies van tevoren heel kort had gekookt en gekoeld.
De aardappels had ik heel dun gesneden, maar ze waren tóch niet gaar. Een onprettige verrassing, want met prikken leken ze dat wél te zijn.
Waarschijnlijk ga ik dit, door de tegenvallende aardappels, niet nog eens maken.
Dat is heel spijtig. Nogthans als je ze goed koelt kun je ze perfect in schijfjes snijden. En zoals je zelf aangeeft bij het prikken waren de aardappels gaar. Dus dat begrijp ik al helemaal niet.
Mijn receptjes zijn persoonlijk met mijn gezin uitgetest en als ze goed worden bevonden dan pas worden ze gepubliceerd. Mss toch nog eens uitproberen want wij vonden hem hier heel lekker.
Grtjs,
Mireille
Ja, ik wilde niet alleen maar negatief zijn want de smaak was goed. Misschien heb ik de verkeerde aardappels gebruikt?