Ovengebakken kipfilet met honing en Tons Mosterd
Als je uit je werkt komt en even snel een kipfiletje tot iets lekkers wil omtoveren…
Kipfilet is natuurlijk sowieso al een gemaksproduct, maar laat je het door de slager platslaan tot schnitzeldikte, dan is het helemaal snel gaar. Smeer de filetjes in met honing, een beetje kerrie en de vriendelijke, grove mosterd van Ton (Tons Mosterd). Leg de lapjes even in de oven; ze zijn vrijwel zonder omkijken klaar in 10-15 minuten.
Tons Mosterd is niet alleen vriendelijk van smaak, het is vooral milieuvriendelijk geproduceerd: op ambachtelijke wijze met gebruikmaking van zonne-energie. Ik kreeg zo’n potje grove mosterd toegestuurd van Kroon op het Werk ; het zat in de foodybox waar ik al eerder over schreef. En dat potje is al helemaal opgebruikt, dus helemaal goedgekeurd hier thuis. Ton maakt trouwens nog veel meer mosterdsoorten én mayonaises, zonder chemische toevoegingen én zonder suiker. Op de website van Tons Mosterd: www.tonsmosterd.com vind je de verkooppunten, waaronder diverse landwinkels en de vestigingen van EkoPlaza, bovendien kan je op je gemak het inspirerende verhaal van deze gepassioneerde mosterdmaker eens doorlezen.
Ovengebakken kipfilet met honing en Tons Mosterd
- 4 enkele kipfilets, platgeslagen
- 3 el (inhoud 15 ml) grove mosterd (Tons mosterd)
- 5 el vloeibare honing (acacia)
- 2 el olijfolie
- 1 theelepel (inhoud 5 ml) kerrie
- (zee)zout* naar smaak
- 4-8 tomaatjes
*Je kan de filetjes vooraf bestrooien met wat zout, maar je kan er ook achteraf wat grof zeezout over strooien.
Verhit de oven voor op 180 tot 200 graden. Maak een mengseltje van de honing, mosterd, kerrie en olijfolie en wentel de platgeslagen filets erdoor, zodat ze aan alle kanten dik in de saus zitten. Leg ze in een ruime ovenschotel, op de bakplaat of in de braadslede van je oven.
Snijd de tomaatjes doormidden en doop de opengesneden, platte kanten in het restant van het honing-mosterdmengsel. Schik ze tussen de filets in. Bak de filets in 10 tot 15 minuten gaar. Draai ze halverwege de baktijd om.
De honing-mosterd marinade vormt samen met het vocht van de tomaatjes een lekker (dip) sausje.Combineer met pasta, rijst, brood of aardappelen en een salade naar keuze.
Wil je vlees consuminderen, neem dan slechts twee filetjes en verwerk ze in reepjes gesneden door een maaltijdsalade, bijvoorbeeld met wat fruit erin zoals mango, sinaasappel dadels of vijgen.