Oostenrijkse germknödel – Wie in Oostenrijk geweest is voor een heerlijke wintersport kent hem vast wel, de germknödel, een typische Oostenrijkse specialiteit die veel in de wintersportgebieden geserveerd wordt. Een germknödel is een luxe brooddeeg gevuld met een compote, traditioneel is dit een pruimencompote, maar ieder andere compote of zelfs een jam zou ook kunnen. Het speciale aan de germknödel is dat deze niet gebakken wordt in de oven maar gestoomd of gekookt in zout water. Een germknödel wordt geserveerd met gesmolten boter en maanzaadsuiker en af en toe, voor de echte zoet liefhebber, wordt de knödel ook wel eens geserveerd met een rijke vanillesaus.
Voor de pruimencompote gebruikte ik het recept zoals vermeld bij de kaiserschmarrn, het recept hiervoor vindt u hier.
Oostenrijkse germknödel
Voor 4 germknödels is er nodig
Voor het deeg:
- 250 gram bloem
- 3 gram gist
- 20 gram suiker
- Rasp van 1/2 citroen
- 120 ml lauw warme melk
- 1/2 ei
- 30 gram boter
Voor de topping:
- 3 eetlepels maanzaad
- 3 eetlepels suiker
- 60 gram boter
Extra voor stomen:
- 4 vierkantjes bakpapier
- Stoompan (evt. pan met vergiet)
Doe de bloem in een kom en maak in het midden een kuiltje. Doe in dit kuiltje de suiker, de gist, de citroenrasp, de melk en de boter en kneed het geheel tot een samenhangend deeg.
Het deeg zal in eerste instantie nog wat stug aanvoelen, kneed het daarom nog even door tot het soepel aanvoelt en vorm tot een bal. Leg dit in een, met olie ingevette of met bloem bestoven, schaal. Dek af met een stukje huishoudfolie en laat een half uur rijzen.
Neem na een half uurtje het deeg uit de schaal, kneed even door en rol er een pil van. Verdeel deze pil in 4 gelijke delen. Druk ieder deel plat en schep hier een lepel pruimencompote op. Vouw voorzichtig dicht en leg met de naden naar beneden iedere deegbal op een stukje bakpapier. Leg hierover een stukje ingevet huishoudfolie en laat nogmaals 30 minuten rijzen.
Stomen
Zet ondertussen uw stoompan klaar, heeft u geen stoompan gebruik dan een pan water waarop u een vergiet plaatst. Breng het water in de stoompan aan de kook en leg de knödels in het stoommandje of vergiet. Om de knödels makkelijker te kunnen verplaatsen laat u het bakpapiertje eronder zitten. Doe de deksel op de pan en laat in 15 minuten de knödel gaar stomen.
Koken
Breng in een grote pan royaal water met wat zout aan de kook. Tijdens het koken zetten de knödels nog wat uit, doe ze daarom niet allemaal tegelijk in de pan, ze mogen elkaar tijdens het koken niet raken. Doe de knödels over in het zacht kokende water en laat ze in de open pan op matig vuur in ca. 12 minuten gaar worden. Draai ze op de helft van de kooktijd voorzichtig om. Neem de gare knödels met een schuimspaan uit het water en laat ze goed uitlekken.
Meng 3 el maanzaad met 3 el suiker. Zet de germknödel op een bordje, schenk hierover wat gesmolten boter en bestrooi de germknödel dan met de maanzaadsuiker.
Vanillesaus
Verkiest u een vanillesaus; deze wordt zo gemaakt;
- Het merg van 1/2 vanillestokje
- 100 ml volle melk
- 100 ml slagroom
- 30 gram suiker
- 1 zakje vanille suiker
- 2 eidooiers
Doe in een pan de room, de melk, en de suiker. Snijdt het vanillestokje overlangs open en schraap het merg eruit en doe dit ook bij de room/melk/suiker.
Breng zachtjes aan de kook en roer ondertussen de eidooiers los met de vanillesuiker. Schenk een klein beetje van de kokende room bij de eidooiers en roer flink door, schenk dit vervolgens terug in de pan bij de overige room. Verhit dit nu verder zonder het te koken, tot het de gewenste dikte heeft.
Tip: Meer recepten die je doen terugdenken aan je wintersportvakantie vind je hier