Verwen je Valentijn met zelfgebakken broodjes
Het bekende spreekwoord zegt niet voor niets: ‘De liefde van de man/vrouw gaat door de maag. Verwen daarom dit jaar je geliefde en/of dierbaren op 14 februari eens met deze heerlijke, romantische, zelfgebakken, afbreekbroodjes in een hartvorm. Je kunt ze natuurlijk ook serveren als ontbijt op bed voor de jarige job of zomaar op een regenachtige zondagochtend, gewoon omdat het zo gezellig is.
Deze zachte, lichtbruine bolletjes smaken fluffy en romig. Ze zijn prima te combineren met een beetje (room)boter, kaas, vleeswaren of wat zoet beleg. Je kunt de afbreekbroodjes van te voren bakken, met vorm en al bewaren in de vriezer, de avond voor Valentijn uit de diepvries halen en ’s morgens nog even ‘oppiepen’ of verder afbakken in de oven. Heb je geen hartvormige bakblik, dan kun je ook een gewone ronde vorm gebruiken. Het ligt een beetje aan de doorsnede van de vorm of je de bolletjes in een of twee keer moet bakken.
Benodigdheden voor deze afbreekbroodjes:
- 250 gr tarwebloem
- 250 gr tarwe-volkorenmeel
- 7 gr gedroogde gist
- 10 gr bakkerszout
- 2 el zachte roomboter
- 2 el (palm)suiker
- circa 280 ml lauwwarme melk
- 1 ei
- wat sesamzaadjes, bruin en zwart (topping broodjes)
- hartvormige bakblik (voor een paar euro bij de Action)
Zo maak je de afbreekbroodjes:
Zorg dat de benodigdheden op kamertemperatuur zijn! Dus ook melk, boter en ei.
Alle droge ingrediënten in een kom doen en goed door elkaar mengen. Dan de melk en zachte boter en ei toevoegen. In een kneedmachine (KitchenAid) ca. 8 tot 10 min. laten kneden. Het deeg moet iets lauwwarm en soepel aanvoelen. Je kunt het even testen met een klein stukje deeg.. Zachtjes uit elkaar trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Als het niet snel scheurt, kun je van al het deeg een bal vormen en in een licht ingevette kom doen. Dek deze af met het douchemutsje en laat het op kamertemperatuur 1 uur rijzen.= 1 ste rijs. Deeg moet in omvang verdubbelen.
Haal het deeg uit de kom, kneed het even licht door. Verdeel het deeg in 12 stukjes en maak hiervan bolletjes. Leg ze in het ingevette, hartvormige bakblik (een ronde kan natuurlijk ook). Maak de broodjes vochtig met een kwastje en wat water of melk, strooi om en om wat sesamzaadjes, bruin en zwart op de bovenkant. Andere zaden/kruiden kunnen natuurlijk ook. Afdekken met een licht ingevet, stuk plastic (een opengeknipte pendaalemmerzak bijv.) Nog 1 uur op kamertemperatuur laten rijzen, = 2de rijs. Bollen moeten ongeveer in omvang verdubbelen. Verwarm halverwege de 2de rijstijd alvast de oven voor op 180 graden.
Plastic zak verwijderen en schuif het bakblik net onder het midden van de oven. Bak de broodjes in ca.15 – 20 minuten goudbruin.
Haal dan de bakplaat uit de oven en laat de broodjes, met vorm en al, afkoelen op een rooster.
HAPPY VALENTINE’S DAY EVERYONE!