oostenrijk-tirol-culinaire-jacobsweg-paznaun-ischgl

Aardappelgratin met tomaat en mozzarella

Aardappelgratin met tomaat en mozzarella

Aardappelen van de nieuwe oogst. Ik vind het altijd weer een feest. Vandaag kocht ik bij de boer nieuwe Frieslanders. Trots als een pauw ging ik met twee van die grote draagnetten naar huis en maakte daarmee een puree, daar lenen de Frieslanders zich nou eenmaal prima voor, en de puree kreeg een prachtige Italiaanse toplaag. Wij hebben heerlijk gegeten!

Deze aardappel ovenschotel is eigenlijk een variant op de Gratin Dauphinois. Wat ons betreft een heerlijke frisse variant.

  • 1 kilo nieuwe oogst Frieslanders
  • 400 gram mozzarella
  • 80 gram parmezaanse kaas
  • 3 tomaten
  • 25 gram boter
  • 60 ml. Melk
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 2 theelepels gedroogde basilicum
  • peper en zout

Aardappelen schillen, 25 minuten koken in gezouten water en vervolgens pureren. Melk en boter aan puree toevoegen en op smaak brengen met peper en zout. Mozzarella in plakken snijden, tomaten ontvellen, helft van de mozzarella op de aardappelen leggen, afdekken met tomaat, kruiden met oregano en basilicum en dan de andere helft van de mozzarella. Parmezaanse kaas er over raspen en 30 minuten in oven op 200 graden laten garen.

Let op, de aardappelpuree is met minder boter gemaakt als gebruikelijk. Dit vanwege de mozzarella die er ook nog doorheen smelt.

Varieer door een laagje pesto tussen aardappelen en mozzarella te doen.

Kijk eens hier voor nog veel meer aardappelinspiratie.

 


Lekker Tafelen

Lekker Tafelen

Overtuigd van het belang van goede en smaakvolle voeding. Eten is meer dan snel even wat happen. Eten is met elkaar genieten van een huisgemaakte maaltijd. Sociaal, lekker en vers!

5 comments

Schrijf een reactie
  1. JP
    JP 24 september, 2013, 13:08

    De schotel is klaar, ik vraag mij alleen af of er nog groente bij geserveerd moet worden

    Reply this comment
    • Lekker Tafelen
      Lekker Tafelen Author 24 september, 2013, 23:37

      Dat is natuurlijk volledig eigen keus JP. Sperziebonen of Broccoli doen het hier goed bij, maar een salade kan ook.

      Reply this comment
  2. Janine ter Berg
    Janine ter Berg 10 februari, 2013, 10:43

    Leuke tip!

    Reply this comment
  3. Antoinette Jense
    Antoinette Jense 16 juli, 2012, 14:49

    Het ziet er goed uit, ik ga het deze week beslist proberen.

    Antoinette Jense

    Reply this comment
  4. Lekker Tafelen (Tijmen)
    Lekker Tafelen (Tijmen) Author 15 juli, 2012, 23:41

    Thx Anneke

    Reply this comment

Schrijf een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd*