Dit is een gerecht om met je vingers te eten en ze er daarna bij af te likken!
Tortillachips, totopo’s in het Mexicaans, worden met kaas bedekt en onder de grill gezet tot de kaas gesmolten is. Het verhaal wil dat ene meneer Ignacio “Nacho” Anaya, een restauranthouder in Mexico, net over de grens met de VS, in 1943 een aantal Amerikaanse soldaten als gast kreeg, die daar in de buurt gelegerd waren. De soldaten waren samen met hun echtgenotes een dagje uit. Eigenlijk was zijn restaurant gesloten en had hij niet veel voedsel in huis, maar hij wilde de Amerikaneen toch iets te eten serveren. Hij sneed wat gefrituurde tortilla’s (tostada’s) in driehoekjes, raspte er wat kaas over en zette het zaakje onder de grill. Hij serveerde het aldus verkregen gerecht met wat in reepjes gesneden jalapeñopepers. Op de vraag van de Amerikaanse soldaten, hoe dit gerecht heette, had hij geen antwoord. Een van de dames uit het gezelschap stelde de naam “Nacho’s Especial” voor. Sindsdien is het gerecht onder die naam een heel beroemde snack geworden. Het wordt inmiddels vaak gemaakt van kant en klare tortillachips (totopo’s) en wordt ook wel kortweg “Nachos” genoemd.
In Piedras Negras (Mexico), de geboorteplaats van Ignacio, wordt jaarlijks een Nachos festival gehouden van 13 tot 15 oktober. Nachos wordt met van alles en nog wat gecombineerd; bonen, mais, kip, varkensvlees, garnalen, olijven, verschillende kaassoorten of sauzen, alles kan!
Dit is onze (vegetarische) maaltijdversie voor circa 4 personen:
- 1 of 2 zakken tortilla chips, ook wel bekend onder de merknaam Doritos, (neem eventueel verschillende smaken en kleurtjes)
- 1 portie eigengemaakte guacamole van 2 avocado’s
- 1 potje Salsa dip mild (of eigengemaakte salsa van verse tomaten)
- 1 potje zure room
- circa 6 flinke champignons , in dunne schijfjes gesneden
- 1 kleine ui, in halve maantjes gesneden
- 1 rode (punt)paprika , in reepjes
- 1 jalapeñopeper, of andere peper, in dunne ringetjes
- 1 teen knoflook, in dunne schijfjes
- 1 blik chilibonen (400-425 gram)
- een flinke berg geraspte cheddar (reken op 100 tot 200 gram), of 8-10 plakken smelt-cheddar (RUPP)
Verhit de oven voor op de grillstand.
Giet de bovenste laag van de chilisaus waar de bonen inzitten weg. Prak de rest van de bonen met de resterende saus tot een egale massa of zet er even de staafmixer in. Officieel hoor je zogenaamde refried beans te gebruiken in Mexicaanse recepten, maar wij vinden deze eigenlijk lekkerder. Doe de geprakte bonen in een pannetje en zet op een zacht vuurtje. Laat de bonenmassa onder af en toe omscheppen warm worden. Verhit een beetje olijfolie in een kleine koekenpan en kleur de ui, champignons, knoflook en peper even aan, zodat ze beetgaar zijn, maar niet slap. Schep de groente over op een bord en laat eventueel vrijgekomen vocht weglopen.
Bedek een ovenschaal/pizzaplaat met een laagje chips, strooi daar wat kaas op, als je de plakjes gebruikt, scheur je die in stukken. Schep wat van het groentemengsel over de kaas, daarop weer wat chips, enzovoort, eindig met kaas. Zet het geheel kort onder de gril tot de kaas gesmolten is. Let op, dit gaat heel snel!
Haal de schaal of plaat uit de oven en verdeel er direct enkele lepels verse salsa over en wat kloddertjes zure room. Schep de guacamole in bergjes op en om het gerecht en doe het zelfde met de warme bonenmassa. Zet de ovenschaal op tafel val aan!
Tip: Je kunt de voedselberg nog verrijken met blokjes gebakken kipfilet. Kruid die dan met peper, zout, paprikapoeder, komijnpoeder en eventueel ietsje kerrie.
tortilla met lekkere avocado sausje of een ander
sausje dat lijkt me heerlijk.
ik zelf eet de tortilla chips meestal zonder lekker sausje.
Tortilla chips zonder een of andere vorm van saus is bij ons thuis ondenkbaar (haha). Je hoeft er natuurlijk niet meteen een hele maaltijd van te maken, maar met verse guacamole zijn ze echt heerlijk!
Ik hou van avocadosaus! Maar tortillachips zijn ‘droog’ ook erg lekker.
Dat doe je goed Joke, dit ga ik zeker eens proberen. Doritos zo uit de zak die zijn ook zo kaal.