Mossel kroketten; Zeeuwse mosselen bij de borrel

Mossel kroketten; Zeeuwse mosselen bij de borrel

Mossel kroketten

Kroketten zijn bij ons gewoon rundvleeskroketten. Kroketjes of bitterballen met vullingen van groenten schijnen momenteel helemaal hot te zijn, maar wat ons betreft dient de nostalgie van een kroket in tact te blijven. Wanneer je de vulling kan vervangen door een goede ragout wordt dit een ander verhaal. De basis wordt dan een roux waaraan je smaken toevoegt. Zo kun je denken aan paddenstoelen(ragout) asperge(ragout) en dacht ik, waarom niet een mossel(ragout).

Afijn, dat lijkt allemaal simpeler dan het in werkelijkheid was. Met het idee van mosselkroketten in mijn hoofd ging ik aan de slag. Nou laat ik niet zo snel mijn keukenblunders zien op onze website, maar ik zal er één verklappen. De inhoud van de kroket was veel te vloeibaar. Natuurlijk liet ik het er niet bij zitten en na enig experimenteren deel ik vandaag het recept van deze, inmiddels heerlijke, mossel kroketten

Het is wel even werk om ze te maken, maar dan zet je ook iets bijzonders op tafel. Je kunt ze prima invriezen om ze later te serveren tijdens een gezellige avond bij de borrel. De mossel kroketten zijn ook heel geschikt als voorgerecht. Lees de tips voor de garnering om er iets bijzonders van te maken.

Dag 1 Zeeuwse mosselen koken

Dit recept maak je bij voorkeur in 2 dagen. De mosselen moeten opstijven en drogen in de koelkast om een goede structuur in je kroket te krijgen. Plan de dag ervoor dus lekker basic mosselen, kook er wat meer en bewaar die voor de mossel kroketten.

  • 1 ½ kilo mosselen
  • 100 ml. Witte wijn
  • 1 stengel bleekselderij
  • ui
  • peper

Kook de Zeeuwse mosselen gaar met de witte wijn, de bleekselderij, in stukken gesneden ui en peper. Haal de mosselen uit de schelp en zeef het kookvocht. Leg de mosselen op keukenpapier en laat goed uitlekken. Leg er eventueel ook keukenpapier overheen. Zet dit een nacht in de koelkast. Ze moeten niet uitdrogen maar wel opstijven en al het overtollige water moet eraf. Bewaar ook het mosselvocht in de koelkast

Dag 2: Mosselragout

Vandaag maken we de mosselragout op basis van een roux.

  • 400 gram mosselvocht (wat je gisteren opgevangen hebt)
  • De mosselen van gisteren
  • 90 gram boter
  • 110 gram bloem
  • 70 gram room
  • 2 eierdooiers
  • peper of cayennepeper
  • 14 gram gelatine (blaadjes)
  • Citroensap (naar smaak)

mossel kroketten

Week de gelatine in ruim koud water. Smelt de boter en roer de bloem erdoor, laat even bakken zodat de bloemsmaak verdwijnt. Voeg het mosselvocht er al roerend bij en roer tot een gladde, stevige massa ontstaat. Laat nog even zachtjes doorkoken terwijl je roert. Haal dan de pan van het vuur.

Klop de eidooiers los met een garde en meng met de room. Meng deze massa vervolgens bij de roux. Knijp de gelatine blaadjes uit en schep ook deze zorgvuldig door de ragout. Proef en voeg naar smaak nog citroensap en/of peper toe.

Vet een lage schaal (ovenschaal) in met wat olie en doe de ragout over in deze schaal. Zet deze vervolgens 12 uur weg in je koelkast om volledig op te stijven.

 

Dag 2 of 3: Paneren

12 uur na het bereiden van de ragout ben je klaar om te paneren. Hiervoor heb je nodig:

  • een bordje bloem
  • een bord met losgeklopt ei
  • een bord met paneermeel

Snij de opgesteven massa in gelijke stukken en rol er gelijke kroketten van. Rol deze kroketten eerst door de bloem, dan door het losgeklopte ei en tenslotte door de paneermeel. Je kroketten zijn klaar.

Leg de mossel kroketten tot gebruik in de diepvries.

Mossel kroketten bakken

Je kunt ze natuurlijk ook direct frituren. Bak de kroketten dan op 180 graden in de friteuse tot ze mooi goudbruin zijn en lekker krokant. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Garneren

  • Frituur er wat verse peterselie bij (lekker krokant)
  • Bind overtollig mosselvocht met gelatine. Laat opstijven en snij er kleine kubusjes van. Gebruik hiervoor 3 gram gelatine op 100 ml. Mosselvocht
  • Leg er een plakje citroen bij.


Meer over vergelijkbare onderwerpen
mosselensnackvoorgerechtZeeland
Arianne

Arianne

Wanneer mijn taak als administratief bediende in een ziekenhuis ‘s avonds op zijn einde loopt, kijk ik enorm uit om thuis de keuken in te duiken of buiten te kokkerellen met steeds dagverse producten uit de tuin Voor mij is het trouwens elke dag een speciale gelegenheid om mijn huisgenoten of vrienden in de watten te leggen als het op culinair vlak aankomt. Zegt men niet… de liefde gaat door de maag….

Geen reacties

Schrijf een reactie
Nog geen reacties Je kunt de eerste zijn om te reageren op dit bericht!

Schrijf een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd*

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...