Mediterraanse brownie
Je hebt vast wel eens een chocolade brownie gegeten, toch? Een ontzettend lekkere (maar machtige), beetje plakkerige chocoladecake. Zelf maak ik wel eens een hartige variant: een Mediterraanse brownie. Deze brownie heeft dezelfde structuur als een chocolade brownie, maar dan met hartige ingrediënten. Eet deze brownie bij een high-tea, als borrelhapje, tijdens de lunch of gewoon lekker tussendoor.
Dit heb je nodig voor 1 Mediterraanse brownie
- ongeveer 100 gram zongedroogde tomaten op olie
- 3 eetlepels groene of zwarte olijven, in plakjes
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 ei
- 80 gram gesmolten boter (ik gebruik meestal vloeibare bakboter)
- 200 ml melk
- 100 gram feta, verkruimeld
- gedroogde of verse rozemarijn
Om te beginnen verwarm je de oven voor op 200 graden. Laat de zongedroogde tomaten uitlekken en snij deze in grove stukken. Laat ook de olijven uitlekken en snij deze in plakjes (stukjes mag ook 😉 ). Klop in een maatbeker het ei los en voeg de boter en melk toe. Je kunt boter laten smelten, maar ik gebruik altijd vloeibare bakboter, is net wat makkelijker. Doe het zelfrijzend bakmeel in een kom en voeg het mengsel van ei, boter en melk toe. Meng alles door elkaar en voeg de olijven en zongedroogde tomaten toe. Giet het mengsel in de vorm en strooi de rozemarijn over de bovenkant. Je kunt een vierkante brownie vorm gebruiken, maar een ronde vorm werkt ook prima. Bak de brownie in ongeveer 25 minuten gaar. Wil je controleren of de brownie gaar is? Steek dan een houten prikker in de brownie. Komt deze er droog uit, dan is de brownie gaar. Laat de brownie even afkoelen, snij in stukjes en…genieten maar!
Je kunt de brownies lauwwarm serveren, maar koud zijn ze ook heerlijk.