Linzenstoof met spruitjes en koolraap

Linzenstoof met spruitjes en koolraap

Linzenstoof met spruitjes en koolraap – Linzen, een typisch winterproduct maar niet heel populair in de Nederlandse keuken. Toch kun je met linzen alle kanten op.  Daar hoeft het niet aan te liggen.

Koolraap?

Hetzelfde geldt voor koolraap. Koolraap wordt vaak verward met knolraap terwijl het toch echt verschillende groenten zijn. Koolraap is groter dan een knolraap en de binnenkant is zacht geel. Denk qua grootte richting knolselderij. Om een idee te geven, op de foto hieronder staat links de knolselderij en rechts de koolraap. Daarnaast is de koolraap echt een wintergroente, terwijl de knolraap meer richting lente/zomer gaat. Niet voor niets wordt de knolraap ook wel meiknol genoemd. De koolraap is heerlijk om mee te stoven, hij heeft een zoete smaak. Maar gebruik ook eens een deel in de puree of fijn gesneden, rauw in een salade.

Net als met vele andere producten is gebrek aan productkennis vaak de belangrijkste oorzaak. Is dat ook voor jou misschien de reden dat je een receptuur met linzen of koolraap gelijk overslaat? Neem dan toch eens even de tijd om dit recept door te lezen, en misschien schept dat voor jou een hele andere kijk op deze fijne produkten.

Linzenstoof met spruitjes en koolraap

  • 250 gram groene linzen
  • 500 gram koolraap, in blokjes
  • 500 gram spruitjes, schoongemaakt
  • 2 uien in ringen
  • 4 tenen knoflook, in plakjes
  • 1 eetlepel tijmblaadjes
  • 50 gram gedroogde tomaten, in reepjes
  • 1/2 theelepel karwijzaad
  • gemalen chilipeper
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 125 ml. crème fraîche (optie)

 

Koolraap knolselderij 

Was de linzen en controleer voor de zekerheid of er steentjes tussen zitten. Week de linzen dan een half uurtje (of volgens verpakking). Maak ondertussen de ui, koolraap, knoflook en spuitjes schoon en snij zoals hierboven beschreven.

Verhit de olie in een ruime braadpan en fruit de uien en knoflook zachtjes 5 minuten. Schep de linzen, tijm, gedroogde tomaten en het karwijzaad erdoor. Voeg 750 ml. water toe en breng alles aan de kook. Kook de linzen een kwartiertje op halfhoog vuur. Voeg de blokjes koolraap, de spruitjes en naar smaak zout en chilipeper toe. Breng alles opnieuw aan de kook, draai het vuur lager en stoof het gerecht in ongeveer 15 tot 20 minuten gaar. Zorg ervoor dat er voldoende vocht in de pan is om aanbranden te voorkomen, schenk anders een beetje heet water bij. Probeer voordat je het vuur uitdraait even of de koolraap al goed gaar is, laat anders nog wat langer op het vuur staan.

Je kan ervoor kiezen crème fraîche toe te voegen, het gerecht wordt dan romiger. Roer dan de crème fraîche door het gerecht en proef of er genoeg zout en peper in zit. Maar dit gerecht kan ook prima zonder deze toevoeging. Het is een voedzame maaltijd, eventueel kan je er nog een groene salade bij serveren.

Eet lekker!



Marlene Stolte

Marlene Stolte

Eten doe je iedere dag en dan kan het maar beter een feestje zijn. Met mooie verse produkten, fantasie, proberen en heel soms toch wat weggooien moet dit echt goedkomen.



Geen reacties

Schrijf een reactie
Nog geen reacties Je kunt de eerste zijn om te reageren op dit bericht!

Schrijf een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd*