Lavendelmeringue met aardbeien en hemelse room

Lavendelmeringue met aardbeien en hemelse room

Lavendelmeringue met aardbeien en hemelse room

Toetjes maak ik eigenlijk vooral voor een van mijn vriendinnen. Die is er zo dol op dat ze er een apart  maagje voor heeft, zoals ze zelf zegt. En als het om dit gerechtje gaat zou ik zelf ook wel een aparte maag willen hebben; ik kan er van blijven eten. Hollandse aardbeien alleen al- de lambada’s vind ik op dit moment het lekkerst- zijn natuurlijk van zichzelf een feestje. En door wat fijngestampte, gedroogde lavendelbloemetjes aan het meringueschuim toe te voegen krijg je een heel aparte en verfijnde smaakcombinatie. (Gedroogde lavendelknopjes die geschikt zijn voor consumptie (onbespoten) kan je kopen in natuurvoedingswinkels of bij groothandels zoals de MAKRO.) De room die je bij de meringue en het fruit geeft, krijgt ook zo’n mooi smaakje mee; van het oranjebloesemwater en de honing. Wie wel eens vaker met oranjebloesemwater werkt, weet waar ik op doel; je krijgt er bijna vleugeltjes van… Zowel voor de lavendel als voor het geurige watertje geldt overigens: gebruik met mate, anders zit je ‘au de cologne’ te eten.

Het is wat werk, maar je kan alles in stappen doen en eventueel een dag van te voren maken.

De hoeveelheid eiwit is voldoende om  8 meringues van te bakken. Heb je een gezinnetje van vier en maak je een grote toet, dan eet je per persoon twee van die meringues op. Je kan het ook wat bescheidener houden en iedereen één schuimpje geven. De meringues en de overgebleven room kunnen ook de volgende dag nog gegeten worden.

Lavendelmeringue met aardbeien en hemelse room

Voor 4 tot 8 personen

voor de meringue

  • 2 el gedroogde lavendelknopjes
  • 110 gr fijne kristalsuiker
  • 2 eiwitten

erbij

  • bakje aardbeien (lambada)
  • eventueel extra: frambozen, bessen en bramen

voor de hemelse room

  • 200 ml slagroom
  • 2 el dikke Griekse of Turkse yoghurt
  • 2 el (lavendel)honing
  • 1-2 el oranjebloesemwater

De meringues bakken

Verhit de oven voor op 120 ⁰C en bekleed een bakplaat met bakpapier

Zet de afgewogen hoeveelheid suiker klaar in een kom. Stamp de lavendel fijn in een vijzel en zeef de bloemetjes daarna boven de suiker in een fijnmazige zeef (een theezeefje werkt goed). Je gebruikt alleen het fijne gruis dat door het zeefje heen komt, de achtergebleven grovere stukjes gooi je weg. Zo voorkom je dat de lavendelsmaak te opdringerig wordt en krijg je geen harde stukjes in je meringues. Roer suiker en lavendelgruis goed door elkaar.

Klop de eiwitten (in een absoluut vetvrije kom) tot ze bijna stijf zijn en voeg dan al kloppend de helft van de lavendelsuiker in een straaltje toe. Klop door tot alle suiker is opgenomen en voeg dan de andere helft toe. Klop verder tot je een zo stevig mogelijk schuim hebt.

Verdeel het schuim in 8 bergjes of cirkeltjes over de bakplaat. Bak de meringues 10 minuten op 120 ⁰C en verlaag de temperatuur dan naar 100 graden. Bak de meringues nog ongeveer 5 kwartier, controleer tussentijds of ze niet te hard gaan (verkleuren). Zet de temperatuur van je oven in dat geval nog iets lager. Zet de oven uit en laat de meringues nog zo’n half uurtje nadrogen. Neem ze uit de oven laat ze afkoelen. Ze zijn goed als ze mooi wit zijn gebleven. Bros aan de buitenkant en van binnen nog net niet helemaal kurkdroog. Bewaar ze in een goed afsluitbare trommel.

De hemelse room

Oranjebloesemwater is te koop in toko’s,  Turkse- en Marokkaanse winkels

Roer de honing in een klein schaaltje los met het oranjebloesemwater en klop de yoghurt erdoor. Klop de slagroom in een andere kom tot bijna stijf en giet er dan al kloppend het yoghurtmengsel bij. Klop door tot je een mooie stevige room hebt. Bewaar tot gebruik in de koelkast.

Maak de bordjes op zoals op de foto (met een of twee meringues) of schep of spuit een toef room naast de schuimpjes. Zet de overgebleven room op tafel en laat iedereen naar hartenlust bijscheppen.

 Je kunt deze meringues ook bij een (high) tea serveren.


Laat je een leuke reactie achter?

Deel: "Lavendelmeringue met aardbeien en hemelse room" met je culinaire vrienden

Vond je dit artikel interessant? Laat het je vrienden ook weten. Je kunt het rechtstreeks met ze delen met behulp van onderstaande buttons. Heb je suggesties of vragen? Laat het ons weten via het formulier onder deze pagina. Wil je meer weten over dit onderwerp? Gebruik de groene buttons om meer te lezen over dit culinaire onderwerp.Lekker Tafelen (Joke)

Lekker Tafelen (Joke)

Joke INkoken, noemen mijn vrienden me. Omdat ik altijd bezig ben met het uitproberen van nieuwe recepten en omdat ze me soms heel geduldig bezig zien om een mooie saus te te maken door hem in te laten koken, te reduceren. Het hoeft bij mij niet altijd snel of makkelijk; ik geniet ervan om te koken!

Je las: Lavendelmeringue met aardbeien en hemelse room. Lees ook:

Geen reacties

Schrijf een reactie
Nog geen reacties Je kunt de eerste zijn om te reageren op dit bericht!

Schrijf een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd*