Je ziet ze wel eens liggen bij de poelier, maar heb je ze wel eens gegeten? Ik heb een zalig recept voor je. Het is wél wat bewerkelijk dus trek er wat tijd voor uit. Maar het resultaat is dan ook super! Kwartels zijn kleine vogeltjes. Het vlees droogt dus snel uit bij het bakken, maar daar hebben we een goede truc voor. We rollen ze gewoon in ontbijtspek. We maken er een heerlijke vleessaus bij die combineert geweldig met pasta en groene asperges. Iedereen eet zijn vingers hierbij op.
- 4 kwartels
- 2 verse worsten
- 1 ui
- 1 knoflookteen
- 1 winterwortel
- 1 bosje selderij
- ontbijtspek
- halve liter chianti
- 1 glaasje port
- laurierblad
- een paar gedroogde pruimen
- bakboter of olijfolie
- keukengaren
Pel de ui en snijd hem in stukken. Schil de winterwortel en snijd hem in plakken. Pel de knoflookteen en snijd hem heel fijn. Snijd een paar selderijstengels in reepjes. Was de kwartels en dep ze droog. Ontdoe één verse worst van zijn velletje en vul daarmee de buikholte van de kwartel. Stop er ook een gedroogde pruim bij. Omwikkel ze met ontbijtspek. Rol het keukentouw er omheen en bind de pootjes aan elkaar. Verwarm wat bakboter of olijfolie. Braad de kwartels kort rondom aan. Haal ze uit de pan en leg ze op een bord. Ontvel de andere verse worst en bak het vlees heel kort rul in de pan waar je net de kwartels hebt gebakken. Voeg vrij snel de fijngesneden groenten toe en bak alles kort. Voeg de chianti en de port toe. Voeg het laurierblad en de gedroogde pruimen toe. Doe de kwartels terug in de pan en laat alles op een heel zacht vuurtje een half uurtje sudderen.
Haal de kwartels uit het braadvocht en houdt ze warm. Zet het vuur hoog en laat de saus inkoken tot het wat dikker is. Haal het laurierblad er uit. Doe de saus door een passeerzeef. Als je die niet hebt kun je ook de staafmixer gebruiken. De saus wordt dan iets minder fijn qua consistentie. Doe alles terug in de pan en verwarm. Leg de kwartels er weer in. Serveer met tagliatelle en groene asperges. Schaaf er wat Parmezaanse kaas over.
Natuurlijk drink je hierbij dezelfde wijn die je hebt gebruikt om te koken, een heerlijke chianti. Eet smakelijk!