Peren-amandelcake met kardemom – Na het zomerfruitseizoen volgt het herfst- en winterfruitseizoen. Een heerlijk fruitseizoen wat ons betreft. Vergeet de aardbeien en de perziken en ga voor knapperige appels of heerlijk sappige peren. Die laatste gebruiken we in dit recept. Je kunt peren natuurlijk zo uit het vuistje weghappen, maar deze peren-amandelcake kun je er ook mee maken. Lekker voor bij de koffie, maar ook als dessert met een bolletje ijs.
Smaken die perfect bij elkaar passen
Goede combinaties met peer zijn kaneel, noten, honing, vanille, karamel en kardemom. Voor deze luchtige cake hebben we gekozen voor de combinatie peer, amandel en kardemom.
Kardemom is familie van de gemberplant en in de keuken gebruik je zijn groene peulen met zaden. De geur is zeer fris, aromatisch en doet ook enigszins aan parfum denken. Het smaakt een beetje als sinaasappel. Kardemom is ook verkrijgbaar als poeder, maar de peulen zijn
aromatischer. 10 peulen staan ongeveer gelijk aan 1 1⁄2 theelepel gemalen kardemom.
Bakken met peer (cake & divers)
Ben je liefhebber van cake en cheesecake of ben je een echte chocolade fan? Ook jij bakt vanaf nu de lekkerste creaties met peer.
Peren-amandelcake met kardemom
Print receptIngrediënten voor dit recept
- ongeveer 5 peren
- 200 gram suiker
- 100 gram boter
- 4 eieren
- 125 gram bloem
- 125 gram amandelmeel
- 1/2 theelepel bakingsoda
- snufje zout
- 100 gram sinaasappelsap
- 8 kardemom peulen
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je peren-amandelcake:
Plet de kardemom peulen zodat deze meer smaak af kunnen geven en breng deze samen met het sinaasappelsap in een pannetje aan de kook. Als het kookt de warmtebron laag zetten en 10 minuten laten sudderen. Zet de warmtebron uit en laat afkoelen tot lauw. Schil de peren en verdeel deze in kwarten en haal het klokhuis eruit. Vet een bakvorm van ongeveer 20 cm in met boter en bestuif deze met bloem. Verwarm de oven voor op 165 graden Celsius.
Meng de bloem met amandelmeel en baksoda en voeg een snufje zout toe. Klop de boter met de suiker licht en luchtig, klop er één voor één de eieren door. Spatel het bloemmengsel kort door het eimengsel. Zeef het sinaasappelsap boven het beslag en spatel dit er ook doorheen. Doe het beslag in de vorm en leg de peren in een mooi patroon in het beslag. Bak de cake ongeveer 45 minuten tot hij gaar is. Dit kun je testen door in het midden een houten prikker te steken en er weer uit te halen, komt de prikker er schoon uit dan is de cake gaar. Haal de peren-amandelcake voorzichtig uit de vorm en laat afkoelen. Bestuif met poedersuiker.
Als je gebruikmaakt van een kleinere bakvorm voor deze peren-amandelcake dan heb je teveel beslag. Hiervan kun je dan mini-tulbandjes of cupcakes bakken. Houd er wel rekening mee dat deze kleinere peren-amandelcakejes eerder gaar zijn!
Tafel lekker !!
Kun je voor dit recept ook stoofpeertjes gebruiken? Ik heb er nog liggen, anders maak ik ze in. Lieve groet Cecile
Helaas Cecile stoofpeertjes zijn hiervoor te hard.
Ik raad dit recept af. Ik ben een ervaren bakker, maar dit is echt niet gelukt, ookal volgende ik de stappen. De cake kwam niet uit de vorm, de kooktijd klopte niet (na 45 min echt nog te zacht, dus ik heb een uur gebakken) en het ruikt meer naar ei/soufffle. volgens mij zit er echt te veel ei in dit recept.
Wat jammer Marie dat het je niet gelukt is. Ik heb deze cake meerdere malen gemaakt zonder problemen, heb er ook goede reacties op gehad. Had je eieren van ongeveer 50 gram gebruikt?
Hij is verrukkelijk, Connie. en heel makkelijk te maken.
Wat voor bakvorm heb je nodig? Dat zie ik nergens staan…
Een vorm van ongeveer 20 cm Mara zoals in het recept staat. Dit kan zowel een ronde springvorm als een langwerpige cakevorm zijn.