Afgelopen week ben ik samen met mijn ouders een weekje naar Zuid-Limburg geweest. Wij hebben leuke dorpjes bezocht en hebben veel gewandeld. Tijdens de wandelingen over de heuvels stonden een aantal koeien in wei. Deze gezellige dames hadden mooie vlekken op hun huid.
Ik wilde iets lekkers maken voor bij de koffie, dus besloot ik om cupcakes te maken. Ik moest gelijk aan de koeien denken en bedacht ik deze heerlijke gevlekte cupcakes met vanille en chocolade! Helaas kwam ik tijdens het bakken er achter dat er geen eieren in huis waren. Help! Gelukkig kwam mijn moeder met de oplossing om in plaats van eieren een banaan te gebruiken. In het recept gaan twee eieren, dus één banaan is voldoende. Ik moet zeggen: ze zijn goed gelukt en erg zoet! Daarnaast zijn de cupcakes ook eivrij! Twee vliegen, euh… cupcakjes in één klap zeggen we maar! Ze kunnen eventueel ook veganistisch worden gemaakt.
Gevlekte koeien cupcakes zonder ei:
Voor 8 cupcakes
Bereidingstijd: 15 minuten
Wachttijd: 25 à 30 minuten
Wat heb je nodig:
- 2 kommen
- 2 kleine lepels
- handmixer
- weegschaal
- 1 cupcake tray
- 8 cupcakevormpjes
Ingrediënten:
- 125 gram (plantaardige) boter
- 125 gram zelfrijzend bakmeel
- 100 gram witte basterdsuiker
- 1/2 zakje vanillesuiker
- 1 eetlepel cacao
- 1 banaan
- 2 à 3 eetlepels (soja)melk
Verwarm de oven op 170 graden Celsius. Pak een cupcake tray en doe hier acht cupcakevormpjes in. Weeg de witte basterdsuiker en de boter af. Zorg ervoor dat de boter zacht is. Weeg het zelfrijzend bakmeel en de vanillesuiker af en doe ze in een aparte kom. Mix met de handmixer de suiker en boter tot een romig beslag. Prak met een vork een banaan en voeg deze toe aan de suiker en boter. Mix dit met de mixer door elkaar. Voeg het droge gedeelte aan de suiker, boter en banaan toe. Mix het mengsel tot een romig beslag en voeg als laatste de (soja)melk toe. Mix dan alles nog even door elkaar.
Verdeel het deeg over twee kommen en doe de cacao in één kom. Roer dit voorzichtig door het deeg. Pak de cupcake tray en twee kleine lepels. Doe steeds één lepel van de twee soorten beslag in het vormpje. Dus eerst vanille, dan cacao, vanille, cacao, enz. Tot dat de vormpjes tot 2/3 zijn gevuld. Doe de cupcakes 25 à 30 minuten in de oven en prik met een prikker in een cupcake om te kijken of ze gaar zijn.
Mmm! Ze zijn heerlijk bij de koffie en ik weet zeker dat zoetekauwen hier niet vanaf kunnen blijven! Natuurlijk zijn ze ook leuk voor een kinderfeestje, want de cupcakes zijn klein.
Erg goed recept. De cakejes worden erg lekker. Ik heb meerdere recepten voor cakejes zonder ei gemaakt maar dit is de enige lekkere! Aanrader!
Het duurt wel een uur voordat ze klaar zijn