Brownie met salted caramel – Als er ergens veel recepten van zijn is het wel van de brownie. Zoet, donker, puur of romig. Met een krokant korstje, lekker luchtig of heerlijk klef. Het is erg moeilijk kiezen tussen al die soorten. Nu ben ik zelf een liefhebber van caramel en het liefst met een klein beetje grof zeezout erdoor. Dat in een donkere pure kleffe brownie waar niet te veel suiker in zit, gemaakt met 70 % pure chocolade leek me wel heel erg lekker. En ja ik weet het calorieën zitten er genoeg in. Maar liever een klein stukje waar je heerlijk van geniet dan een grote homp waar je je aan tegen eet. Iemand vertelde me eens dit: Een gebakje is het lekkerst als het zo groot is, dat als het op is je zin hebt in een tweede en het niet krijgt. Oké toegegeven, het vergt wel enige zelfbeheersing als je een hele schaal vol gebakken hebt. Dus nodig gelijk maar veel mensen uit, doe de overige in de vriezer of deel ze uit, maar maak deze brownie’s zeker een keertje.
De caramel
De caramel voor deze bownie’s is een dulce de leche omdat deze lekker romig is en wat dikker blijft tijdens het bakken. Neem hiervoor een blikje gecondenseerde melk, deze vind je meestal bij de koffiemelk of de houdbare slagroom in het rek bij de meeste supermarkten. Zet deze in een pan met water zo dat het blikje helemaal onder water staat. Breng dit tegen de kook aan en houdt dit ongeveer 2,5 uur tegen de kook aan. Indien er te veel water verdampt wat extra water toevoegen. Schud na 2,5 uur het water af en haal het blikje voorzichtig uit de pan, laat dit afkoelen. Het makkelijkste is om dit ruim van tevoren te maken.
Brownie met salted caramel
- 225 gram boter
- 115 gram chocolade 70%
- 2 eieren
- 1 eidooier
- 250 gram suiker
- snufje zout
- 125 gram bloem
- 5 gram bakpoeder
- 25 gram cacao
- 1 blikje dulce de leche
- snufje grof zeezout
Bekleed een vierkante vorm van 20 cm geheel met bakpapier.
Smelt de chocolade met de boter au bain marie en laat dit enigszins afkoelen. Zeef de bloem met de cacao en de bakpoeder. Klop de eieren met de dooier, de suiker en het snufje zout luchtig en wit. Spatel er nu voorzichtig het boter chocolade mengsel door. Als dit er egaal doorheen zit spatel je er het bloemmengsel door. Schud nu alles in de beklede bakvorm en verdeel gelijkmatig over de vorm. Doe de caramel in een kommetje en roer deze even goed door, voeg er op het laatst een heel klein beetje grof zeezout aan toe. Verdeel de caramel in strepen over het chocolade beslag en trek er een beetje met een lepel doorheen zodat de caramel rommelig door het beslag zit. Let wel op dat de caramel bovenin het beslag blijft want hij zakt nog tijdens het bakken. Zet op zij en verwarm de oven voor op 165 graden Celsius. Als de oven warm is de brownie in ongeveer 30 minuten bakken.
Als je van drogere brownies houdt kun je deze 5 tot 10 min langer laten bakken. Laat volledig afkoelen in de vorm. Snijd de brownie als deze is afgekoeld met een scherp mes in de lengte en breedte in 4 stukken van 5×5 cm. Bewaar de brownie met salted caramel op kamertemperatuur liefst in een diepvriesdoosje of onder de huishoudfolie.
Lijkt me erg lekker, maar hoeveel suiker moet erbij?