Aardbei-Zoethout taart – We hebben inmiddels al heel wat lekkere recepten met aardbeien voorbij zien komen, niet zo gek want dit heerlijke zomervruchtje leent zich perfect om mee te bakken en te koken. Maak dan ook eens deze taart met aardbeien gecombineerd met zoethout. Misschien niet de meest voor de hand liggende combinatie, maar het resultaat is heerlijk, heel verrassend en zeker voor zoethoutliefhebbers het proberen meer dan waard.
Zoethout
Zoethout kennen we allemaal nog wel uit onze kindertijd, met een gerust hart konden we uren op zo’n stokje sabbelen zonder dat we ons zorgen hoefden te maken over ons gebit. Zoethout bevat een zoetstof die zeker 30 keer sterker is dan suiker, en toch heeft deze zoetstof geen nadelige gevolgen voor ons gebit, sterker nog het kauwen op het stokje zou de tanden juist steviger maken. Hoewel zoethout altijd met mate gebruikt moet worden omdat het een bloeddrukverhogende werking zou hebben, wordt het veel gebruikt binnen de traditionele geneeskunde. Zoethout brengt onder andere de maag tot rust en wordt daarom regelmatig gebruikt bij voedselvergiftiging, of brandend maagzuur. Maar ook bij luchtwegproblemen, hoesten, keelpijn en verkoudheid is zoethout een veelgebruikt medicijn.
Aardbeien recepten – De allerlekkerste met Hollandse aardbeien
Op veel bewerkte producten prijkt een foto van aardbeien maar het smaakt er niet naar. Met deze aardbeien recepten proef je ze wel.
Aardbei-Zoethout taart
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 135 gram aardbeipuree
- 15 gram eiwitpoeder
- 135 gram suiker
- 6 eidooiers
- 85 gram bloem
- 9 gram custardpoeder
- bakvorm 15 cm en 20 cm
- Verstelbare taartring
- 15 aardbeien
- 350 ml melk
- 30 gram zoethout
- 9 gram gelatine
- 300 gram slagroom
- 2 eidooiers
- 50 gram suiker
- 50 gram slagroom
- 100 gram pure chocolade
- 75 gram aardbeienpuree
Bereidingswijze van dit recept
Aardbeienbiscuit:
Verwarm de oven voor op 175 graden. Klop de aardbeipuree, de helft van de suiker en het eiwitpoeder op tot het een luchtig geheel is. Klop de eidooiers met de overige suiker ook luchtig, en meng dit door het eiwitmengsel. Meng als laatste de bloem en custardpoeder erdoor heen. Verdeel het mengsel evenredig over de bakvormen en bak in 15 minuten af in de voorverwarmde oven. Laat de beide biscuits geheel afkoelen op een rooster. Vet de taartring in met wat olie, en leg de 20 cm biscuit op de bodem, en trek de ring stevig aan. Haal de kroontjes van de aardbeien, halveer ze, en zet ze vervolgens met de binnenkant van de aardbei tegen de taartring.
Zoethout bavarois:
Doe het zoethout en de melk in een pan en breng zachtjes aan de kook, laat vervolgens 30 minuten op een laag vuurtje de smaak van het zoethout in de melk trekken. Week de gelatine in koud water en klop de slagroom voor 3/4 stijf. Klop de eidooiers met de melk los. Schenk de melk op een zeef zodat het zoethout achterblijft. Schenk een klein beetje van de melk op de eidooiers en de overige melk terug in de pan. Klop de melk door de eidooiers en voeg dit vervolgens bij de melk in de pan. Opnieuw verwarmen tot tegen de kook aan (niet laten koken), pan van het vuur nemen en de uitgeknepen gelatine er door roeren. Laat het geheel afkoelen en schep vervolgens de slagroom erdoor. Schep de helft van de bavarois voorzichtig in de taartring, leg er de 15 cm biscuit bovenop en vul verder met de overige bavarois. Laat 3 uur opstijven in de koelkast.
Aardbeienganache:
Breng de puree en de room aan de kook. Hak de chocolade in kleine stukjes en schenk de puree/room over de chocolade. Laat even staan en dan licht oproeren. Schenk uit over de bavarois en laat nog een uur verder opstijven in de koelkast. Verwijder de taartring en decoreer de Aardbei-Zoethout taart verder met witte chocoladerasp en aardbeien.