In veel recepten kom je van die mooie Franse vaktermen tegen. “En cocotte” is er ook zo’n eentje. Vaak refereren deze termen naar een techniek, bereidingswijze, garnituur of in dit geval een object, namelijk een cocotte. Een cocotte is een aardewerken schaaltje dat vuurbestendig is. Dit schaaltje wordt vaak gebruikt voor ovengerechten. In de schaaltjes wordt het gerecht bereid, maar ook geserveerd. Daarom zijn deze schaaltjes vaak gedecoreerd met leuke motiefjes of zijn ze mooi gekleurd.
Deze schaaltjes worden voor verschillende gerechten gebruikt zoals: Eieren “En cocotte”, Chocolade Soufflé, Crème brulee, etc.
Maar ook pasteitjes kunnen bereidt worden in deze leuke schaaltjes. Via internet en diverse winkels kun je deze ovenvaste schaaltjes in je bezit krijgen. Om bijvoorbeeld het volgende recept eens te maken.
Kip-kerrie pasteitjes met een dekseltje van bladerdeeg.
Recept voor 2 personen:
- 2 plakjes bladerdeeg
- 0,5 prei (door de lengte)
- 1 ui
- 1 kipfilet
- 1 eetl. zonnebloemolie
- 2 tl. kerriepoeder
- 20 gr. boter
- 30. gr. bloem
- 300 ml. koude melk
- zout & peper
- 1 ei
- boter voor invetten
Begin met het voorverwarmen van je oven op 190 graden Celsius. Haal het bladerdeeg uit de diepvries en laat het ontdooien. Was de prei en snij de prei in grove halve ringen. Maak de ui schoon en snij deze in blokjes van ongeveer 1 cm. Snij op een aparte snijplank je kip in blokjes van ongeveer 2,5 cm.
Doe in een koekenpan de zonnebloemolie. Bak hierin de kip, prei en ui tot de kip aan alle kanten gekleurd is. Voeg na een paar minuten het kerriepoeder toe. Bak dit tot het gaar is. Zet het vuur uit en zet de pan opzij.
Maak een roux.
Zet een steelpannetje op het vuur. Doe hier de boter in en laat hem smelten. Als de boter gesmolten is, voeg je hier de bloem aan toe. Roer dit samen tot een mooie dikke massa ontstaat. Laat dit 1 à 2 minuten op het vuur staan en roer het af en toe door. Dit zorgt ervoor dat je de bloem goed gaart, en je saus straks geen bloemsmaak heeft. Je roux is nu klaar.
Voeg aan je roux beetje bij beetje de koude melk toe. Voeg eerst een flinke scheut toe en roer dit door je roux. Laat dit aan de kook komen en voeg dan weer een flinke scheut melk toe. Herhaal dit tot je een hele dikke saus hebt. Hij is eigenlijk dikker dan een saus, en wordt ook wel een ragout genoemd.
Voeg aan je dikke saus de inhoud van je koekenpan toe met de kip, prei, ui en kerriepoeder. Roer dit goed samen en breng het heel goed op smaak met zout en peper.
Klop je ei los in een schaaltje. En vet je cocottes in met een beetje boter. Vul de cocottes met de kipkerrie-ragout tot iets onder de rand. Plaats het plakje bladerdeeg over de cocotte en druk het iets aan op de rand. Druk de zijkant van het deeg samen, zodat het niet uitsteekt (zie foto). Bestrijk je plakje bladerdeeg met het gekluste ei. Hier gaat je bladerdeeg straks mooi van glanzen.
Plaats je cocottes op een bakplaat en bak ze 30 minuten in de voorverwarmde oven. Wanneer het dekseltje mooi bruin is, zijn de pasteitjes klaar.
Tip: Wil je het bladerdeeg iets extra’s geven? Je kunt er een beetje grof zeezout overheen sprenkelen. Dit geeft extra smaak en een extra leuk effect.
Nou kan het zijn dat mij iets ontgaat. Volgens mij is het recept /zijn de ingrediënten niet compleet. Kip met kerrie. Staat wel in de uitwerking dat die kerrie moet worden toegevoegd, maar de hoeveelheid staat niet vermeld.
Beste Antoon. Je hebt helemaal gelijk. De kerrie miste in de ingrediëntenlijst. Ik heb het gelijk voor je aangepast. Bedankt voor je oplettendheid! Met vriendelijke groet, Hanneke