Kerrierijst met cashewnoten en ananas Een tropische maaltijd vandaag. Kerrierijst is een oude bekende in de Nederlandse keuken. Veelal overgoten met een dikke kerriesaus. Dat kan echt met wat minder calorieën. En echt, ik ben nog steeds fan van dat oude recept om dat het de intense smaak van kerrie zo naar boven haalt. In het recept dat ik hieronder met jullie deel mist die dikke saus, maar het is echt een feestelijk gerecht, ook voor gezinnen met kinderen. Dit kun je samen met je kinderen maken en ze zullen er vervolgens absoluut van smullen.
Groenten en fruit
Dit gerecht zit vol groenten en fruit. Een hele ananas een hele Chinese kool en daarmee voldoende groenten en fruit voor een heel gezin. Kom dan niet met zakken gesneden groenten of bakken met blokjes fruit aanzetten. Trek nou eens niet even snel een blik open, maar ga samen met je kinderen die ananas villen. Zelfs Chinese kool snijden lukt mijn dochter (7 jaar) al. Het maakt het vooral ook leuk en daarna smullen ze ervan omdat ze het zelf gemaakt hebben. Ze weten wat ze eten.
Vegetarisch
In een prachtig pakket dat ik van Plus supermarkten kreeg zat een doosje Fairtrade cashewnoten. Fairtrade heeft natuurlijk helemaal niets met smaak te maken, maar de cashewnoten inspireerde mij tot dit gerecht. De noten zijn een prima vleesvervanger. Vandaag even geen kip of varken in mijn kerrierijst, maar cashewnoten waar de teler ook een fatsoenlijke prijs voor gekregen heeft. Iedereen blij dus.
Kerrierijst met cashewnoten
- 1 Chinese kool
- 1 middelgrote ui
- 75 gram cashewnoten
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 theelepels kerrie
- 250 gram (basmati- of pandan) rijst
- 500 ml. groentebouillon
- wat verse koriander
Verhit een wok zonder olie en rooster hierin de cashewnoten tot ze net een kleurtje krijgen. Haal ze weer uit de wok en zet apart.
Was de Chinese kool en snijd in reepjes. Snipper de ui.
Verhit de wok opnieuw met wat olie. Bak hierin de gesnipperde ui met de kerrie even aan. Voeg dan de Chinese kool toe en wok tot beetgaar. Ca. 2 minuten. Blus af met de bouillon. Voeg de rijst toe en breng opnieuw aan de kook. Laat ca. 15 minuten zachtjes garen.
Gebakken ananas ringen met kokos
- 1 grote ananas of 2 kleintjes
- 3 eetlepels Ghee Easy of olie
- 75 gram geraspte kokos
- 2 eieren
Maak ondertussen de ananas schoon en snijd deze in schijven. Breek de eieren op een bord en vul een ander bord met de geraspte kokos. Haal de ananas schrijven eerst door het ei en dan door de geraspte kokos. Bak ze in de ghee of olie in een paar minuten tot ze zacht zijn en de kokos een kleurtje krijgt.
Garneer de kerrierijst met de cashewnoten en de koriander. Geef de ananas-kokos schijven er apart bij.
Tafel lekker