Karbonade met gekarameliseerde ui – De karbonade is het meest bekende stukje varkensvlees. Maar helaas wordt die karbonade vaak alleen even gebakken met wat zout en peper. Juist dat simpele stukje vlees kun je echt een beetje spannender maken door er gewoonweg wat meer aandacht aan te besteden. Met de toevoeging van wat heel gewone, verse ingrediënten kun je heel goed smaak toevoegen aan een karbonade. Denk dan bijvoorbeeld aan iets simpels als uien. Karbonade met gekarameliseerde ui is een voorbeeld van een stukje vlees met iets extra’s dat gelijk een heel andere draai en smaakbeleving aan het vleesgerecht geeft. Probeer het eens, en laat je overtuigen door het recept hieronder! Samen met wat gekookte aardappels en verse groenten maak je er een complete maaltijd van.
Schouderkarbonade stoven
Schouderkarbonades worden gesneden uit de nek van het varken. Eigenlijk zijn het procureurlapjes waar het bot nog in zit. Er is iets voor te zeggen om het bot er niet uit te halen, want dat bot geeft bij het klaarmaken van het vlees extra smaak. De schouderkarbonade is een wat vetter stuk vlees en is daarmee prima geschikt om te stoven. Een schouderkarbonade heeft een wat langer garingsproces, maar je hoeft er niet bij te blijven staan. Heel geschikt dus voor een gerecht als karbonade met gekarameliseerde uien. In de tijd dat de karbonades gaar worden, kun je mooi de uien laten karameliseren.
Karbonade met gekarameliseerde ui
Je hebt voor dit recept voor karbonade met gekarameliseerde ui geen ingewikkelde of moeilijk verkrijgbare ingrediënten nodig. Karbonades en ui. De rest ligt ongetwijfeld al wel in je keukenkastje. Heb je uien in slechts een kleur? Dan kun je ook gewoon die ene soort gebruiken. Je kunt ook variëren door eens een ander soort mosterd te gebruiken.
Je kunt dit gerecht van tevoren klaarmaken. Zowel het vlees als de gekarameliseerde uien kun je voorbereiden en klaarmaken op het moment dat het jou schikt. Lekker makkelijk dus.
De lekkerste karbonade bereiden? Tips & Recepten
Alles over de karbonade. Niet alleen een karbonade bereiden maar ook meer weten over de verschillende soorten. Inclusief recepten uiteraard.
Vleesrecepten
Heerlijke vleesrecepten. Geen all you can eat, maar echte recepten met een goed stuk vlees. Laat je adviseren door een echte slager!
Karbonade met gekarameliseerde ui
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 schouderkarbonades
- 2 gele uien
- 2 rode uien
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 3 eetlepels boter
- zout en peper
- 2 eetlepels grove mosterd
- 2 laurierblaadjes
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 2 kruidnagels
- 1/2 theelepel geplette peperkorrels
- 1 runderbouillonblokje
- 1 eetlepel suiker
- een paar takjes gehakte peterselie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je karbonade met gekarameliseerde ui:
Bestrooi de schouderkarbonade met zout en peper en smeer ze in met de mosterd.
Snijd de ui in partjes.
Verhit 1 eetlepel olie en 1 eetlepel boter in een koekenpan met een hoge rand of in een hapjespan. Als de pan voldoende heet is, bak je de karbonades aan beide kanten goudbruin.
Voeg nu zoveel water toe dat de schouderkarbonades net onder water staan.
Voeg hier de laurier, tijm, kruidnagel, geplette peperkorrels en het bouillonblokje aan toe. Laat dit minimaal twee uur zachtjes stoven tot het vlees helemaal gaar is, maar zorg ervoor er genoeg vocht in de pan zit dat de karbonades onder staan. Na twee uur check je of het vlees gaar is. Als je met een vork op het vlees duwt, en je duwt het bijna uit elkaar, dan zijn de karbonades goed.
Zet een koekenpan op het vuur en doe hier 2 eetlepels boter in. Voeg hier de ui aan toe en strooi er zout en peper overheen. Zet het vuur laag en laat de ui in 10 minuutjes zachtjes gaar worden tot hij glazig is. Voeg er 1 eetlepel suiker aan toe en laat de ui 5 minuten verder karamelliseren.
Haal de karbonades uit de pan en serveer ze met de gekarameliseerde ui. Garneer met wat verse peterselie.
Het vocht dat overblijft, kun je inkoken tot de helft. Het resultaat is dan een smakelijke jus.
Serveer de karbonade met gekarameliseerde ui met gekookte aardappelen, de jus en verse groenten.
Tafel lekker !!