Kaiserschmarrn à la gasthof Schönblick

Kaiserschmarrn à la gasthof Schönblick

Kaiserschmarrn à la gasthof Schönblick

Kaiserschmarrn is een zoet Oostenrijks gerecht. Het heeft wat weg van een pannenkoek die zeer luchtig is, dit komt door het luchtig geklopte eiwit wat er op het laatst door gespateld wordt. Wanneer de koek bijna gaar is wordt deze in stukjes gescheurd. De Kaiserschmarnn wordt traditioneel geserveerd met een pruimencompote of met appelmoes en wordt met poedersuiker bestrooit. Het recept kent intussen vele varianten maar het luchtige karakter en de stukjes zijn de kenmerken van dit typische Oostenrijkse gerecht.

Een nichtje van mij heeft met haar man een gasthof in het Oostenrijkse Russbach, gasthof Schönblick. Het is een heerlijk gebied om in de zomer te wandelen en in de winter voor de wintersport. Koken doen ze zelf, en zoals verwacht staat ook bij hun op de kaart deze alom bekende kaiserschmarrn. Ik mocht hun originele Oostenrijkse recept met jullie delen. Wanneer je nu thuis bent en een beetje heimwee hebt naar dat mooie Oostenrijk, of je hebt gewoon zin in iets lekkers, maak dan eens deze kaiserschmarrn.

Wat heb je nodig

  • 3 eidooiers
  • 3 eiwitten
  • 150 gram bloem
  • 180 gram melk

  • 45 gram suiker
  • 30 gram vanille suiker
  • 6 gram zout
  • 30 gram roomboter

Eiwitten kloppen

Let er bij het opkloppen van je eiwit op dat de kom en de garde goed schoon en vetvrij zijn. Was de kom met heet water met een drupje afwasmiddel of wrijf er met een citroen doorheen. Spoel goed na met heet water. Verder is het erg belangrijk dat er geen restjes eigeel bij het eiwit zitten. Het beste kun je de eieren scheiden boven een apart kommetje en steeds het wit van 1 ei in de grote kom doen, zo voorkom je dat er per ongeluk eigeel tussen al je eiwit komt. Zou het nu mislukken dan hoef je maar 1 eiwit weg te doen en niet de hele kom.

De bereiding van de kaiserschmarrn gaat als volgt

Klop de eiwitten stijf met de mixer. Mix verder het eigeel, melk, suiker, vanillesuiker, zout en bloem tot een glad beslag. Schep het eiwitschuim er voorzichtig doorheen. Smelt de boter in de pan en bak het beslag goudbruin, snij het met een spatel in vieren en draai deze om. Vervolgens met 2 spatels de kaiserschmarrn in stukjes scheuren en even opbakken met poedersuiker. Serveren met appelmoes of pruimencompote.

Lekker voor erbij

Pruimen compote

Breng een halve liter water aan de kook en voeg er 250 gram gewelde pruimen aan toe en laat het geheel 10 minuten zachtjes doorkoken. Meng 20 gram maizena met 60 gram suiker en meng dit met wat koud water. Roer dit door het pruimenmengsel en laat eventjes doorkoken. Laat de compote afkoelen alvorens te serveren.

Ook erg lekker erbij is zelfgemaakte appelmoes of een preiselbeeren of himbeeren compote

 


Meer over vergelijkbare onderwerpen
bakkenbakwerkwinterwintersport recepten
Connie Derks

Connie Derks

Bakken zit me in het bloed, ik werk als banketbakker en thuis ben ik veel in mijn keuken te vinden om daar de lekkerste baksels en gerechten te bereiden.


  1. Nolda Straatman -Chocinella
    Nolda Straatman -Chocinella 15 januari, 2015, 15:05

    Oh Kaiserschmarrn lekker! Ben weer helemaal terug in Oostenrijk. Ga zeker keer proberen.

    Reply this comment

Schrijf een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd*