Verse vis is niet alleen lekker maar ook heel gezond. Je kan er alles mee doen. Ik heb nu eens verse Kabeljauw klaargemaakt op z’n Italiaans. Dit was dus smullen en heel erg lekker. Denk er wel om dat vis snel gaart en klaar is. Gebruik liever geen diepvriesvis en al helemaal geen zoetwatervis uit verweggistan zoals Tilapia of Panga. Goedkoop is duurkoop en er zit geen smaak aan. Gebruik verse Noordzeevis uit onze eigen achtertuin. Je proeft het verschil.
- 4 verse Kabeljauwfilets, Schelvis, Zeebaars of Roodbaars
- 2 uien
- 1 teentje knoflook
- ½ bosje verse basilicum
- 800 gr tomatenblokjes
- 4 trostomaten
- Zeezout
- Zwarte peper (voor de tomaten)
- Witte peper (voor de vis)
- 1 ½ t majoraan
- Olijfolie
- Balsamico (vleugje)
- Suiker
- 80 gr Parmezaanse kaas
Knoflook fijn hakken, de ui in halve ringen snijden. Doe olijfolie in een pan en braad de uien en de knoflook glazig. Doe er majoraan bij en roer goed door. Nu de tomatenblokjes toevoegen. Heet laten worden en verder op smaak brengen met peper en zout. Laat ongeveer een kwartier inkoken, de saus wordt nu dik. Verse tomaten nemen, snijd ze in vier partjes, kern verwijderen en in blokjes hakken. Neem de verse visfilets, was ze en droog ze met keukenpapier, kruid ze met witte peper en zout en leg ze klaar voor gebruik. Neem een flinke (glazen) ovenschaal, verspreid de saus over de bodem. Maak hem nu met wat balsamico en wat suiker licht zoetzuur op smaak. Gebruik eventueel nog extra peper en zout. Leg de verse gekruide visfilets boven op de saus. Zet de schaal nu in een voorverwarmde oven op 180 graden en laat 15 minuten garen. Let erop dat de vis gaart en glazig blijft. Niet langer doorgaren dus. Droge vis (gebroken eiwitten) is niet echt lekker. Haal de schaal uit de oven, zet hem op een houten onderzetter, serveer de vis met de saus op vier voorverwarmde borden. Afgarneren met wat verse basilicum en wat geraspte Parmezaanse kaas.
Dit is heel erg lekker, eet het samen met pasta naar keuze, witte jasmijnrijst en een verse salade.