Schnitzel rolletjes met spinazie à la crème – In mijn herinneringen zie ik het nog steeds voor me als ik spinazie eet. Mijn oma had zo’n mooie grote stalen teil. Als het hoog zomer was werd deze gevuld met water en mocht ik er met mijn badeend in rond dobberen. Op maandagen diende deze teil een heel ander doel. Dan moest er spinazie gewassen worden. Een gebruik dat echt al heel oud is. Mijn oma had al een wasmachine, maar in de periode daarvoor was maandag wasdag. Dat wassen gebeurde in de wastobbe en in diezelfde wastobbe werd ook de spinazie gewassen. In die tijd noemde men dat gemak. Anders moest de wastobbe nog een keer tevoorschijn komen.
Spinazie gemak anno 2015
Tegenwoordig hebben we iglo. De spinazie die iedereen kent uit de diepvries. Deze spinazie wordt direct vanaf het land ingevroren waardoor alle vitaminen behouden blijven. Ons gemak gaat zover dat de spinazie in deelblokjes aangeboden wordt. Ideaal om te portioneren. Spinazie is de meest gegeten groenten uit de diepvries. Je koopt een grootverpakking en haalt er per keer uit wat je nodig hebt.
Meer doen met spinazie à la crème
De spinazie à la crème uit de diepvries is mijn persoonlijke favoriet. Deze romige spinazie kun je zelf maken, maar tja… gemak dient de mens. Laat oma het maar niet horen! Even in een pannetje verwarmen en met een stuk vlees en gekookte aardappelen op tafel. Wie oma herinnert weet dat er gekookt ei op hoort. Maar naast gemak zijn ook de mogelijkheden tegenwoordig veel uitgebreider. Het grappige is dat spinazie nog steeds vaak op maandag gegeten wordt en dat deze meestal als bijgerecht (alleen opgewarmd) op tafel verschijnt. Zelf vind ik het leuk om te verrassen en regelmatig iets totaal anders te serveren. Daarom vandaag mijn recept voor schnitzel rolletjes met spinazie a la crème. Ik maak er standaard een champignon-roomsaus bij en serveer het met tagliatelle. Probeer maar eens, en laat vooral weten wat jullie ervan vonden.
Voor 6 schnitzel rolletjes
- 1 doos iglo spinazie à la crème 750 gram in deelblokjes (je gebruikt de helft)
- 6 ongepaneerde schnitzels. Gebruik kip-, kalkoen- of varkensschnitzels
- Zout en peper
- 150 gram Schwarzwalder schinken (vleeswaren)
- 250 gram kruidenroomkaas
- Olie of boter om in te bakken
- Huishoudfolie
- Cocktailprikkers
Erbij:
- 500 gram champignons
- 100 ml. Witte wijn (ik gebruikte de Duitse Grüner Veltliner)
- 300 ml. Slagroom
- 300 ml. Groentebouillon (van een tablet)
- allesbinder
- 400 gram tagliatelle (of andere pasta naar keuze)
- Was de champignons en snijd deze in kwarten
Dep het vlees droog met keukenpapier en leg de schnitzels tussen huishoudfolie. Sla ze (met een deegroller) wat platter. Verwijder het folie en bestrooi met zout en peper naar smaak. Beleg iedere schnitzel met Schwarzwalder schinken en kruidenroomkaas.
Verwarm de spinazie à la crème in een kleine pan en laat iets afkoelen. Schep de spinazie op de schnitzels maar laat de randjes vrij. Rol de schnitzels op en steek de rolletjes vast met cocktailprikkers.
Verwarm de oven voor op 160 graden. Verhit de olie of boter in een koekenpan en bak hierin de rolletjes rondom bruin. Neem ze uit de pan en leg ze in een ingevette ovenschaal.
Bak de champignons in het achtergebleven braadvet ca. 3 minuten. Blus af met de wijn en voeg dan de groentebouillon en de slagroom toe. Laat even mee warmen en bind de saus dan met allesbinder. Breng de saus op smaak met zout en peper. Giet deze saus rond de schnitzel rolletjes in de ovenschaal. Laat het geheel nu in de voorverwarmde oven nog ca. 15 minuten zachtjes smoren.
Kook ondertussen de tagliatelle volgens de aanwijzingen op de verpakking in ruim water gaar.
Serveer de schnitzel rolletjes met de tagliatelle.
Het gebruik van het product iglo spinazie à la crème en de naamsvermelding in deze receptuur is gesponsord