Dit is een gemakkelijk en heerlijk seizoensgerecht,heel soms maak ik het in de zomer met voorverpakte zuurkool maar er gaat niets boven verse vat zuurkool. Het is een gerecht pittig en vol van smaak wat het beste tot zijn recht komt met basmati rijst.
Surinaamse zuurkool
- 750 gram (vatverse) zuurkool
- 2 rookworsten
- 2 medium grote witte uien
- 2 grote tomaten (in blokjes evt ontveld)
- Peper
- 1/2 theelepel suiker
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1/2 theelepel cayennepeper
- 2 theelepels tomatenpuree
- 2 laurierblaadjes
- 3 tenen fijn gehakte knoflook
- 25 gram margarine
- 1 dl water
- (evt zout,vergeet niet dat de worsten ook gezout zijn)
Zet de zuurkool op met zoveel water dat de zuurkool net niet onder water staat. Bestrooi de zuurkool met suiker en peper. Voeg de laurierblaadjes toe. Kook de zuurkool 15 minuten. Giet de zuurkool af. Verwijder het vel van de worsten en snij deze in halve maantjes. Bak de rookworst in de margarine bruin,voeg de gesnipperde ui,gehakte knoflook en in blokjes gesneden tomaat toe.
Bestrooi het geheel met ruim peper,paprikapoeder,cayennepeper,voeg de tomatenpuree toe,schep het geheel goed om. Voeg het water toe en laat het geheel 10 minuten goed doorstoven.
Pak een ruime schaal en doe daar de zuurkool in.Schep het worst en kruidenmengel door de zuurkool en zet nog even terug op het vuur,even omscheppen om het goed door te warmen.
Kook de rijst,het liefst een droge grote korrel,bv Basmati rijst.
Eet smakelijk
hoi Leendert,
Heel erg bedankt voor je positieve reactie!
Het is inderdaad weer eens een welkome afwisseling op de ‘gewone’zuurkool.
vriendelijke groet
Francien
Dit klinkt geweldig! Ga ik zeker proberen als afwisseling.