Verse mosselen in romige vermouth-witte wijnsaus. Het mosselseizoen is begonnen en dat is te merken. Je ziet ze weer zeevers overal liggen dus gelijk proberen. Dit is ook weer een idee van Gordon Ramsey (combineren van Vermouth met droge witte wijn). Heel erg lekker dus deze mag beslist blijven. Met crème fraîche maak je de saus lekker romig. Niet weggooien, lekker brood in deppen en erbij eten. 1 kilo verse mosselen p.p. is ruim voldoende. Voor meerdere personen neem je dubbele hoeveelheden. Een bak verse mosselen van 2 kilo (standaard) is teveel voor 1 persoon. De smaak van deze mosselen zijn romig en ietwat pittig.
Mosselen; Bourgondisch feest van eigen bodem
Hoe simpel wil je het hebben? Mosselen, groenten, wijn en in no time staat er een dampende pan mosselen op tafel. Hier vind je veel recepten.
- 1 kilo verse Zeeuwse mosselen (p.p.)
- Olijfolie
- 3 lente uitjes (fijn gehakt)
- 1 sjalot (fijn)
- 1 stronk bleekselderij (fijn)
- 2 teentjes knoflook (fijn)
- 4 takjes verse tijm (blaadjes)
- 1 laurierblad
- 1 rode chilipeper (fijn, zonder zaad)
- 30 ml rode vermouth
- 175 ml droge witte wijn
- 2 el crème fraîche
- 1 bosje platte peterselie (fijn)
- Zeezout (naar smaak)
- Zwarte peper gemalen
Mosselen schoonmaken en wassen in de gootsteen. Open mosselen die niet sluiten weggooien want die zijn dood. Grote pan nemen met deksel, doe er olijfolie in en fruit de sjalot, lente ui, selderij, chilipeper, tijm en laurierblad. Laat het glazig worden. Voeg een kilo mosselen toe en zet het vuur een halve minuut heel hoog. Doe de deksel erop en wacht totdat ze open gaan, Voeg nu vermouth en witte wijn toe en laat nog 2 minuten pruttelen. De alcohol en een deel van de vloeistof verdampen nu. Voeg crème fraiche en verse peterselie als laatste toe. Proef even en breng op eigen smaak met extra zeezout en peper als dat nodig is. Schud de pan nog een keer zodat die smaken zich verdelen. De mosselen zijn nu klaar. Warm serveren en eet er knapperig vers stokbrood bij. Dep die in de saus want die is vreselijk lekker.